Την αποκέντρωση από την Κεντρική Διοίκηση στις Περιφερειακές Διοικήσεις του ΟΑΕΔ της διαδικασίας των προκηρύξεων για δράσεις τοπικής απασχόλησης και τη ρητή αναφορά μεταξύ των Αναδόχων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και των επιχειρήσεών τους ζητά η ΚΕΔΚΕ.
Το σχετικό αίτημα υπέβαλλαν σήμερα στον διοικητή του ΟΑΕΔ Γιώργο Βερναδάκη ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο γενικός γραμματέας Χρήστος Παλαιολόγος, και ο Λάμπρος Μίχος, μέλος του Δ.Σ.
Σήμερα στο πλαίσιο των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης (Τ.Π.Α.), αλλά και των Ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε αστικές ζώνες μικρής κλίμακας (Αστικά Ολοκληρωμένα) ανά Περιφέρεια, υποβάλλονται προτάσεις από συνεργαζόμενους φορείς – δήμους, επιμελητήρια, εργατικά κέντρα, κ.λπ.- μετά την προκήρυξη των κατά τόπους Διαχειριστικών Αρχών.
Μεταξύ των προτάσεων των φορέων συγκαταλέγονται και δράσεις που στοχεύουν στην μείωση της ανεργίας με επιδότηση της απασχόλησης, της αυτοαπασχόλησης, της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας καθώς και των νέων μορφών απασχόλησης.
Οι παραπάνω δράσεις χρηματοδοτούνται από Γ΄ ΚΠΣ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τελικός δικαιούχος είναι ο ΟΑΕΔ.
Διαδικαστικά αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχει έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ο τελικός δικαιούχος, δηλαδή εν προκειμένω ο ΟΑΕΔ, προκηρύσσει την εκτέλεση της δράσης από τους Αναδόχους. Δηλαδή ο ΟΑΕΔ πρέπει να προκηρύξει τις δράσεις στις κατά τόπους Περιφέρειες. Όμως η μέχρι τώρα πρακτική του ΟΑΕΔ είναι οι προκηρύξεις να γίνονται μόνο από τις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών η ΚΕΔΚΕ προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με απόφασή του να αποκεντρώσει τη διαδικασία των προκηρύξεων για τις δράσεις απασχόλησης στις Περιφερειακές Διοικήσεις του.
Και δεύτερον, ζητά από τον Οργανισμό στις προκηρύξεις για τις δράσεις απασχόλησης ρητά να αναφέρονται στους Αναδόχους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι επιχειρήσεις τους.
Με αυτόν τον τρόπο οι αντίστοιχες δράσεις κατάρτισης που προηγούνται των δράσεων απασχόλησης, να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την είσοδο των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα όμως διασφαλίζεται η αλληλουχία ενεργειών – κατάρτιση, απασχόληση, εργασιακή εμπειρία- που συμβάλει στην αποτελεσματική μείωση της ανεργίας, αποφεύγοντας διακεκομμένες, πρόσκαιρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις.