Στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και σε πόρους που οδηγούν στη συρρίκνωση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέρεται ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς, σε υπόμνημα που επέδωσε σήμερα το πρωί στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Υπόμνημα Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Πάτρα προκειμένου να παραστεί σε ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.
Ο Γιάννης Δημαράς τονίζει ότι άμεσα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα με απόφαση Δημάρχου να είναι δυνατή η μετακίνηση προσωπικού από και προς τα Νομικά Πρόσωπα – Δημοτικές Επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του Δήμου, έτσι ώστε εντός του Δήμου να υπάρχει δυνατότητα καλύτερης, ορθολογικότερης και αποδοτικότερης κατανομής του εναπομείναντος προσωπικού, ενώ τοποθετείται και σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.
Το υπόμνημα του κ. Δημαρά προς τον Αναπληρωτή Υπουργός Εσωτερικών έχει ως εξής:
«Ο Δήμος περιορίζοντας τις δαπάνες, και λειτουργώντας ορθολογικά είχε το πρώτο εξάμηνο του 2013 θετικό πρόσημο 3,5% στον προϋπολογισμό του. Το στοιχείο αυτό μπορεί να αποτελεί θετικό δείγμα για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου δεν αντικατοπτρίζει όμως το πραγματικό πρόβλημα.
Ο Δήμος Πατρέων με την περικοπή των ΚΑΠ λειτουργεί με το 20% των πόρων σε σχέση με τους πόρους που ελάμβαναν μέσω των ΚΑΠ οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Ταυτόχρονα με την τελευταία διϋπουργική απόφαση περικόπτεται η ΣΑΤΑ κατά 53%. Δηλαδή για την συντήρηση και έργα ο Δήμος λειτουργεί με το 14% της ΣΑΤΑ του 2010. Όπως καταλαβαίνετε τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τον Δήμο σε οικονομική ασφυξία αφού αδυνατεί πλέον να υλοποιήσει τις αναγκαίες καθημερινές υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες όπως η συντήρηση των δρόμων και των κοινοχρήστων χώρων αλλά και την στοιχειώδη λειτουργία των κοινωνικών του υποδομών.
Το φαινόμενο της έλλειψης δυνατότητας του Δήμου να εκπληρώσει και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του παράλληλα με την οικονομική δυσπραγία, εντάθηκε και από την οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας, της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, μέτρα που οδήγησαν η έλλειψη προσωπικού να ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του.
Η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πατρέων ο τρίτος Δήμος της χώρας, φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί και από την έκθεση του Υπουργείου σας σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Στα πλαίσια της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας, είχα διαφωνήσει στην οριζόντια εφαρμογή του και είχα ζητήσει στην καταγραφή των ελλείψεων προσωπικού να συμπεριληφθούν και οι ΟΤΑ έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατά την εφαρμογή του και να υπάρχει ορθολογική κατανομή προσωπικού. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα με απόφαση Δημάρχου να είναι δυνατή η μετακίνηση προσωπικού από και προς τα Νομικά Πρόσωπα – Δημοτικές Επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του Δήμου έτσι ώστε εντός του Δήμου να υπάρχει δυνατότητα καλύτερης, ορθολογικότερης και αποδοτικότερης κατανομής του εναπομείναντος προσωπικού.
Τέλος, θεωρώντας δεδομένη την πρόθεση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θεωρώ βασική δημοκρατική επιταγή, οι οποιεσδήποτε αλλαγές ανεξαρτήτως πότε θα αποφασιστούν, θα πρέπει να ισχύσουν από την επόμενη εκλογική περίοδο, καθεστώς εξάλλου που ισχύει και για την εκλογή των Κοινοβουλευτικών μας αντιπροσώπων.»