Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας υλοποίησης της πιλοτικής φάσης των προγραμμάτων μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της Βάδης- Βιρτεμβέργης και της Θεσσαλίας, της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο του Λαγκαδά.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε από τη γερμανική πλευρά ο κ. Ρολφ Γκάινερτ πρώην Δήμαρχος Ζινσχάιμ και Διευθυντής του Γραφείου Διαμεσολάβησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βάδης- Βιρτεμβέργης και από την ελληνική ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, ο κ. Ρίζος Κομίτσας Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ, ο κ. Κωστής Σιμιτσής, Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δήμαρχος Καβάλας και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ. Λευτέρης Τοπάλογλου.
Το Πρωτόκολλο (δείτε εδώ όλο το κείμενο) περιγράφει το πλαίσιο της συνεργασίας, που στην πιλοτική της φάση περιλαμβάνει μεταφορά τεχνογνωσίας μέσα από συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια και ομιλίες ειδικών επιστημόνων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών και τεχνικά ζητήματα.
Πρόκειται για την κατάληξη των συναντήσεων και επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».
Η πιλοτική φάση αρχίζει άμεσα και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο, ενώ υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί και επεκταθεί το 2013.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στην τελετή ο κ. Γκάινερτ, ιδρύθηκε Γραφείο Διαμεσολάβησης στην ΠΕΔ Βάδης- Βιρτεμβέργης, που θα αναλάβει το συντονισμό του προγράμματος συνεργασίας με την ελληνική πλευρά. Στο Γραφείο αυτό ήδη δήλωσαν εθελοντικά τη συμμετοχή τους 80 ειδικοί επιστήμονες και στελέχη των Δήμων προκειμένου να συνδράμουν στα προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Μιλώντας στην ίδια τελετή ο κ. Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι «φτάσαμε σήμερα στο ευτυχές σημείο να υπογράφουμε το πρωτόκολλο ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων ΠΕΔ της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας με την Αυτοδιοίκησης της Βάδης-Βιρτεμβέργης. Αυτό προσπαθεί να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ των θεσμών της ΤΑ των δύο χωρών και περιοχών με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για να μπορέσουμε στην Πατρίδα μας να αξιοποιήσουμε τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα που θα κάνουν την λειτουργία των δήμων μας πιο εύκολη, πιο απλή και περισσότερο αποδοτική προς όφελος των δημοτών μας, με μικρότερο λειτουργικό κόστος. Ελπίζουμε να είναι πολυεπίπεδη, είμαστε βέβαιοι ότι θα εξελιχθεί σε ισότιμη βάση αλλά και ότι θα κερδίσουμε και οι φορείς και οι πολίτες των περιοχών μας», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, που ανακοίνωσε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας έγινε με ενθουσιασμό δεκτό από τους Δήμους- Μέλη της ΠΕΔΚΜ, οι οποίοι δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται κυρίως για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και στη συνέχεια τη Διοικητική οργάνωση και λειτουργία των δήμων, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών και τον τουρισμό και το ρόλο της ΤΑ στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων.
«Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι μέσα από αυτήν τη συνεργασία να προχωρήσουμε σε ενέργειες με τη βοήθεια των συναδέλφων δημάρχων με τις οποίες σταδιακά να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος της χώρας μας, να διαλυθεί η λανθασμένη εικόνα που δυστυχώς δημιουργήθηκε στη Γερμανία από αρκετά ΜΜΕ, να αποκατασταθεί το όνομα της Πατρίδας μας και να διευρυνθεί το τουριστικό ρεύμα των γερμανών πολιτών προς την Ελλάδα. Ρεύμα που δυστυχώς μειώθηκε αισθητά φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΤ. Ήδη αρκετοί συνάδελφοί μας προσπαθούν προς αυτήν την κατεύθυνση περνώντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός με υψηλού επιπέδου ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες», κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.
Οι Πρόεδροι των ΠΕΔ
Μιλώντας στην ίδια τελετή ο κ. Κομίτσας τόνισε ότι η ΤΑ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους πολίτες και τη χώρα που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση. Όπως ανακοίνωσε, από τους 25 Δήμους- Μέλη της ΠΕΔΘ, οι 23 απάντησαν θετικά, θέτοντας προτεραιότητα στα προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας τις θεματικές της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων (για την οποία πρότεινε ειδική συνάντηση στη Λάρισα), του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Μέρα με την ημέρα θα εμπεδώνεται ένα φιλικό και ενδιαφέρον πλαίσιο στο οποίο θα αναπτύξουμε τη συνεργασία αλλά και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Ο κ. Κωστής Σιμιτσής από την πλευρά του τόνισε ότι «στην Ελλάδα περνάμε δύσκολες μέρες, λόγω της κρίσης που απειλεί την κοινωνική ηρεμία αλλά και την Αυτοδιοίκηση. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές ο Ελληνικός Λαός στρέφει τις ελπίδες του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που με πενιχρούς πόρους καταφέρνει πολλά πράγματα σε αντίθεση με την ελληνική κεντρική διοίκηση.
Η ανταπόκριση των γερμανών συναδέλφων μας να βοηθήσουν είναι συγκινητική εκτός από ουσιαστική για την επίτευξη των στόχων μας. Δεν ζητούμε οικονομική βοήθεια αλλά ηθική στήριξη και επιστημονική και τεχνική βοήθεια ώστε να γίνουμε καλύτεροι στα σημεία στα οποία υστερούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑΜ-Θ.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ομπένμάιερ τόνισε ότι από γερμανικής πλευράς θα έρθουν ειδικοί από όλη τη Γερμανία, ενώ σκοπός είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας και στις ΠΕΔ της υπόλοιπης χώρας.
«Σήμερα, με την ευκαιρία της εορτής της Γερμανικής Ενότητας ας γιορτάσουμε και την ενότητα της Ελληνικής και Γερμανικής Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά.