Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τάχθηκε σήμερα υπέρ της παράτασης μετά τα μέσα Νοεμβρίου των συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί εκτάκτως από κάποιες χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν εξαιτίας της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.
«Το τρέχον σύστημα που επιτρέπει τους ελέγχους στα σύνορα ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου. Τάσσομαι υπέρ της παράτασής του», είπε ο ντε Μεζιέρ προσερχόμενος σε μια σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Είναι σωστό να παρατείνουμε τη δυνατότητα συνοριακών ελέγχων σε ευρωπαϊκή βάση και αυτό θα το συζητήσουμε σήμερα στο περιθώριο» της συνόδου, πρόσθεσε ο ντε Μεζιέρ.
Νωρίτερα και ο Αυστριακός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σομπότκα εκτίμησε ότι οι έκτακτοι έλεγχοι θα πρέπει να παραταθούν και μετά τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η κατάσταση με την προσφυγική κρίση δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.
Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Αυστρία επέβαλαν έκτακτους ελέγχους στα σύνορά τους στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, μετά την άφιξη 1,3 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη πέρυσι.
Οι συνοριακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν από τις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών από το κύριο σημείο άφιξης των προσφύγων στην Ελλάδα έως τη Γερμανία, τον προορισμό των περισσότερων προσφύγων. Όμως τα έκτακτα μέτρα ισχύουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
«Πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 50.000 πρόσφυγες (…) και υπάρχουν πολλοί στις βαλκανικές χώρες», είπε ο Σομπότκα.
«Οπότε δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι το σύστημα θα λειτουργεί στις 15 Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι είναι πιθανό να χρειαστεί μια παράταση ή πρέπει να σκεφτούμε άλλα βήματα», πρόσθεσε.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν αναμένουν ακόμη την πλήρη αποκατάσταση της ελευθερίας της κίνησης στη ζώνη Σένγκεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε η κατάσταση να επιστρέψει στο κανονικό έως το τέλος του έτους, όμως τον προηγούμενο μήνα πρόσθεσε ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα μερικών κρατών μελών μπορούν να δικαιολογηθούν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη.