Άρθρο Localit 20 Μαρτίου, 2024

ΥΠΕΝ: Οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να αναστείλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του  αντέδρασε υπέρ των κινήτρων δόμησης που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, η συνταγματικότητα των οποίων όμως κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στέλνοντας παράλληλα και αυστηρό μήνυμα προς του δήμους ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να αναστείλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Με την ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ στην πραγματικότητα επιχειρεί να προλάβει σχετικές αποφάσεις που ετοιμάζονται να λάβουν δήμοι της χώρας. Για παράδειγμα σήμερα  το θέμα συζητείται στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Γλυφάδας.

«Προς αποφυγή παρερμηνειών, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνεται προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επισημαίνει ότι αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου» και υπογραμμίζει ότι: «Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας, όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Παράλληλα αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την επανεξέταση των κινήτρων  του ΝΟΚ και ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν». 

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ τον Μάιο του 2023 είχε διαφωνήσει με τις νέες ρυθμίσεις.

Με  ομόφωνη απόφασή του ζητούσε την κατάργηση των πολεοδομικών κινήτρων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και συγκεκριμένα   υπέρβαση του ύψους των κτιρίων και του συντελεστή δόμησης σε όλες τις περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας», αλλά και σε περιοχές που διαθέτουν ανάλογα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, εξαιρώντας τις δημοτικές ενότητες Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ ζητούσε την  άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να συμπεριληφθούν στο άρθρο 120 του ν. 5043/2023, εκτός από τις δημοτικές ενότητες Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης,  όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας» αλλά και το σύνολο των περιοχών που διαθέτουν τα κατά τα ανωτέρω πολεοδομικά χαρακτηριστικά» καθώς και «άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Μοσχάτου -Ταύρου

Από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαΐου, ξεκινά η υποβολή νέων αιτήσεων για την παροχή βασικών…

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” από την περιφέρεια Θεσσαλίας

Ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα και…

Ενδιαφέρουν 23 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 12-21 Ιουλίου 2024

Αφιερωμένο στους Καλλιτέχνες του Χορού- Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων   Συνώνυμο με την εξέλιξη του…