Άρθρο Localit 08 Νοεμβρίου, 2021

Υπεγράφη η σύμβαση για το εμβληματικό έργο αντικατάστασης 150 χλμ δικτύου υδρεύσεως του δήμου Ηρακλείου

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει στην πόλη του Ηρακλείου το εμβληματικό έργο αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η σύμβαση  υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Πειραματικού του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13,3 εκ. ευρώ και  έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση η οποία θα αποτελέσει το πιο καθοριστικό βήμα για την οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της υδρεύσεως στο Ηράκλειο.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΥΑΗ για την υπογραφή της σύμβασης: «Το έργο της αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης, για το οποίο υπογράφουμε την σύμβαση υλοποίησης,  είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στον τόπο μας. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι  ουσιαστικά αποτελεί την αρχή του τέλους για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Ηράκλειο: αυτό της ελλιπούς, ποσοτικά και ποιοτικά,  υδρεύσεως».

Αναφερόμενος στα οφέλη του έργου σημείωσε ότι αυτά είναι η μείωση των διαρροών, η αύξηση της πίεσης και η καλύτερη ποιότητα του νερού.

«Με την ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούμε και προγραμματίζουμε, είπε, θέλουμε όσοι ζουν στο Ηράκλειο να μπορούν να απολαμβάνουν καλής ποιότητας νερό στις βρύσες των σπιτιών τους, σταθερά και χωρίς διακοπές».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ιστορικό του έργου:

«Το 2016, κατά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Λότζια, του θέσαμε κατά προτεραιότητα την χρηματοδότηση της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου ως βασικό αίτημα. Ο κ. Τσίπρας το αποδέχθηκε αμέσως.

Ακολούθως, με συνεχείς επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία και με την αμέριστη συμπαράσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη και του κ. Βαρδάκη, τους οποίους και πάλι θέλω να ευχαριστήσω θερμώς, καταφέραμε  να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΕΠ Κρήτης, ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Φιλόδημος) έργα προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στην αντικατάσταση  περίπου 250 χιλιομέτρων δικτύου.

Από αυτά είναι σε εξέλιξη (στις περισσότερες περιπτώσεις σε στάδιο ολοκλήρωσης) η αντικατάσταση των δικτύων στις περιοχές Ακαδημία, Μασταμπάς, Θέρισσος, Δειλινό,  Νέα Αλικαρνασσός, μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων και έχουν ολοκληρωθεί στις περιοχές του Παγκρητίου και της Χρυσοπηγής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων ενώ έχουν προκύψει προβλήματα με τον ανάδοχο στην Ηλιούπολη τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε.

Συνολικά δηλαδή έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση  περίπου 90 χιλιομέτρων μέχρι σήμερα.

Το εμβληματικό έργο για το οποίο υπογράφουμε στη σημερινή εκδήλωση, εντάχθηκε στον Φιλόδημο, επισήμως το 2019 και μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” πρόσφατα».

Τέλος ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε ότι «το Ηράκλειο σε λίγα χρόνια  θα έχει πλέον ένα καινούργιο δίκτυο ύδρευσης. Δηλαδή από το 2016 κι έπειτα θα έχουμε αντικαταστήσει συνολικά 250 χιλιόμετρα και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Δήμου ή της ΔΕΥΑΗ».

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης σημείωσε από την πλευρά του:

«Μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει ανάγκη η πόλη του Ηρακλείου και ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του, η ποιότητα του νερού που θα φτάνει στα σπίτια των δημοτών θα είναι άριστη, γεγονός που αποτελεί στοίχημα για την παρούσα Δημοτική Αρχή».

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει:

Α) Αντικατάσταση – Επέκταση των δικτύων ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων στις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγ. Αικατερίνη, Δημοκρατίας – Κηπούπολη, Αλικαρνασσός, Αγ. Ιωάννης και Δυτικά Προάστεια (Τρείς Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο). Το έργο προβλέπεται να εξελιχθεί παράλληλα σε τέσσερα μέτωπα εργασιών .

Β) Προμήθεια και τοποθέτηση 20.000 υδρομέτρων (ασύρματης μετάδοσης δεδομένων) με ενσωματωμένη διάταξη καταγραφής και επικοινωνίας, που θα δίνουν τη δυνατότητα αποστολής μετρήσεων ακριβείας στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου.

Προμήθεια και τοποθέτηση του συστήματος τηλεμέτρησης των υδρομέτρων που θα επιτρέψει στη Δ.Ε.Υ.Α.Η. να λαμβάνει, να διαχειρίζεται και να αποθηκεύει τις μετρήσεις ώστε να προβαίνει σε αντίστοιχες αποφάσεις.

Παράλληλα προχωρά ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση του συστήματος παρακολούθησης και  ελέγχου διαρροών – τηλεέλεγχος του δικτύου ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, αυτοματισμού, διαχείρισης και επεμβάσεως στην λειτουργία των εγκαταστάσεων ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης.

Γ) Λειτουργία του συστήματος τηλεμέτρησης των μετρητών κατανάλωσης νερού και του συστήματος τηλεελέγχου για 2 επί πλέον έτη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 05 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναβαθμίζεται ο δημοτικός φωτισμός σε Λυκόβρυση-Πεύκη

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης η διαδικασία με την οποία θα…

Βιώσιμες Πόλεις 05 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ηράκλειο: Μεγάλη παρέμβαση αναβάθμισης παιδικών χαρών και υπαίθριων χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων από τον Δήμο

Υπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Αυγούστου στο γραφείο του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στη…

Βιώσιμες Πόλεις 05 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ένα ακόμα υπόγειο σύστημα κάδων στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου

Ένα ακόμα υπόγειο σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων τοποθετήθηκε και έχει τεθεί σε λειτουργία στην Κεντρική Πλατεία…