Άρθρο Localit 15 Οκτωβρίου, 2024

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του λιθωματικού διακόσμου στο Δικταίο Άντρο

Ξεκίνησαν στο Δικταίο Άντρο οι εργασίες στο πλαίσιο εφαρμογής της μελέτης καθαρισμού του λιθωματικού διακόσμου του Σπηλαίου.

Οι εργασίες που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους από το εξειδικευμένο συνεργείο που τις πραγματοποιεί, περιλαμβάνουν καθαρισμό με βιολογικό ψεκασμό για:

  • Απομάκρυνση μικροοργανισμών που «τρώνε» τα πετρώματα
  • Θωράκιση των πετρωμάτων από μικροοργανισμούς

Την Παρασκευή 11/10,  στο χώρο εκτέλεσης των εργασιών  πραγματοποίησε αυτοψία και νωρίτερα συνάντηση με το Δήμαρχο Οροπεδίου, Γιώργο Αθανασάκη, η Προϊστάμενη του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Αλέξανδρα Οικονόμου, με τους συνεργάτες της.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, σε αξιοποιημένα σπήλαια, όπως το Δικταίο, η ανάπτυξη φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών στις επιφάνειες τους θεωρείται ως μια σημαντική απειλή για τη διατήρηση και συντήρηση αυτής της σπουδαίας πολιτισμικής και φυσική κληρονομίας.

Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η αποκατάσταση των πετρωμάτων των σπηλαίων και μάλιστα με τρόπο ώστε να μην μετατίθεται το πρόβλημα από τα τοιχώματα και το εσωτερικό τους στον υδροφόρο ορίζοντα ή προκαλώντας, λόγω τοξικότητας, βλάβες σε ανώτερους οργανισμούς (ζώα και ανθρώπους) αλλά με οικολογικά μέσα και ουσίες φιλικά προς το περιβάλλον και τα γειτνιάζοντα οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου

Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης  Ο…

Ρεπορτάζ 11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή

Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…

Ρεπορτάζ 05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…