Άρθρο Localit 11 Νοεμβρίου, 2022

Ξεκινά και πάλι σήμερα η δίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

Η δίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ξεκινά και πάλι σήμερα, με τη σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης να κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια αν καταδικαστεί, επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Η προηγούμενη ακροαματική διαδικασία την 21η Σεπτεμβρίου, από την οποία απουσίαζε ο Ιμάμογλου ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος στον Τύπο, διεκόπη πολύ γρήγορα.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι πιθανόν ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για “προσβολή” μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Τον Μάρτιο του 2019, η οριακή εκλογική νίκη του στις δημοτικές εκλογές ακυρώθηκε από την τουρκική ηγεσία που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατήγαγε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών. Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν “ηλίθιοι” – επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ κατήγγειλε την “πολιτική δίκη”, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καταδίκη του Ιμάμογλου σε περισσότερο από ένα χρόνο φυλάκιση –“ακόμη και σε έναν χρόνο και μια ημέρα”– θα σημάνει αυτομάτως πως εξαιρείται από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

Η σημερινή δίκη διεξάγεται μία εβδομάδα αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του προέδρου του CHP και πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”. Βάσει τη νέας νομοθεσίας περί παραπληροφόρησης, ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια να μη μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CHP, το καθεστώς με αυτό τον ελιγμό προσπαθεί “να απαγορεύσει στον δήμαρχό μας οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα”.

“Όμως σας το λέω ξεκάθαρα: ο Ιμάμογλου είναι μεγάλη μπουκιά που θα σας κολλήσει στον λαιμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπιεί τον Ιμάμογλου”, δεσμεύθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκτός Συνόρων 19 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πολιτεία της Δ. Αυστραλίας θα απαγορεύσει τη δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο με το…

Εκτός Συνόρων 16 Ιανουαρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Δεν υπάρχει χώρος» στη Νέα Υόρκη για μετανάστες, δήλωσε ο δήμαρχος της

«Δεν υπάρχει χώρος στη Νέα Υόρκη» και για μετανάστες  δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης που…

Εκτός Συνόρων 16 Δεκεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τουρκία: Χιλιάδες στους δρόμους διαδηλώσουν ενάντια στην καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης, για…