Άρθρο Localit 01 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινά η κατασκευή με ΣΔΙΤ του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου»

Υπεγράφησαν την Παρασκευή, μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρείας “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου”, οι συμβάσεις με τις οποίες ξεκινά η κατασκευή με ΣΔΙΤ,  του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Το έργο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του 2021 και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Θα προσφέρει μια μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου,  που έχει μόλις ένα νόμιμο ΧΥΤΑ και η οποία επιβαρύνει τη χώρα  με πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των 21 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στη χρηματοδότηση και είχαν θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση της επένδυσης.

Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, έχει  συνολικό ύψος επένδυσης  135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση  του ΕΣΠΑ. Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κορινθία και Αργολίδα.

Η δυναμικότητα διαχείρισης αποβλήτων είναι 200.000 τόνοι το έτος, εκ των οποίων οι 130.000 θα είναι σύμμεικτα και 70.000 οργανικά απόβλητα.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: “Μεγαλύτερη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, είναι η υλοποίηση του έργου στην Πελοπόννησο. Με βεβαιότητα δηλώνουμε ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτή η Περιφέρεια σε δύο χρόνια θα διαχειρίζεται τα απόβλητα της υποδειγματικά, με σύγχρονο τρόπο και υποδομές, ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ακολουθώντας πιστά την ξεχωριστή διαλογή που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το έργο.”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Λαμιέων: Νεκρός σε τροχαίο ο αντιδήμαρχος Κώστας Σταυρογιάννης

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στον νέο περιφερειακό δρόμο της Λαμίας, με θύμα τον αντιδήμαρχο της…

Ρεπορτάζ 20 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυλαία σήμερα για τον γραπτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για τον 2ο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που διεξάγεται με σημαντικές…

Διαχείριση απορριμμάτων 18 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιστροφή τέλους ταφής, ύψους 70 εκ. ευρώ σε 233 δήμους

Το ποσό των 70 εκ. ευρώ κατανέμονται σε 233 δικαιούχους δήμους  για την κάλυψη λειτουργικών…