Σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Αλέξης Τσίπρας με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, ανακοινώνοντας την «υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες», τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε να ξεκινήσουν μαζί τη συλλογική προσπάθεια για δρομολόγηση των απαραίτητων θεσμικών διεργασιών «προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά αλλά και να προχωρήσουν και οι αναγκαίες εργασίες, και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή να γίνει μια πραγματικότητα και να αποδοθεί στους όμορους δήμους και στους πολίτες προς χρήση».
Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών». Αλλά, προσέθεσε, και για όσους από τον χώρο της Πολεοδομίας έχουν ασχοληθεί επιστημονικά για χρόνια με τον χώρο αυτό, «έναν από τους λίγους στην πρωτεύουσα που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση που ζήτησε με εκπροσώπου της ΤΑ, των υπουργείων και των φορέων αφορά στην ανάδειξη ενός ζητήματος που τα κινήματα πολιτών στην Αθήνα διεκδικούν εδώ και δεκαετίες, και αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή. Υπενθύμισε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την απόδοση δημόσιων χώρων στην ΤΑ και κατ΄ επέκταση στους πολίτες έχει αναλάβει η κυβέρνηση και σε άλλες περιοχές της χώρας και στην Αθήνα, το Πάρκο Τρίτση αλλά και στη Θεσσαλονίκη με τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα.
Επισήμανε ότι το Πάρκο Γουδή αποτελεί χώρο μητροπολιτικής εμβέλειας στην καρδιά της Αθήνας, που αν και βρίσκεται σε ένα πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσεων δεκάδων διαφορετικών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εντός του κυριαρχεί ο ελεύθερος χώρος. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια πόλη όπως η Αθήνα, που έχει μεγάλη έλλειψη πρασίνου», σχολίασε.
Τόνισε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο έχει σήμερα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει από μια σειρά αποσπασματικών χωροθετήσεων χρήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου. «Γι΄ αυτό», σημείωσε, «αυτό που πρέπει να δρομολογήσουμε σήμερα και να βάλουμε σε τελική ευθεία την οριστική θεσμική ρύθμιση, είναι η θεσμική κατοχύρωση του Πάρκου που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει υπάρξει πολυκύμαντη».
Υπογράμμισε ότι «εμείς ως κυβέρνηση, μέσω του κατεξοχήν αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, οι όμοροι δήμοι, αυτό που καλούμαστε σήμερα είναι να συνομολογήσουμε τη βούληση μας να συνεργαστούμε ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του Πάρκου».
Τα πρώτα βήματα
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα πρώτα που βήματα θα κληθούν να συνομολογήσουν και να δρομολογήσουν και τα οποία αφορούν:
– Τη χωροθέτηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο Μητροπολιτικό Πάρκο, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), των δήμων και της Περιφέρειας).
– Τη διερεύνηση της μορφής και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νόμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, στον οποίο νόμο θα περιγράφονται ο χαρακτήρας, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του Φορέα και θα αποτυπώνονται οι αρχές και οι κατευθύνσεις του σχεδιασμού.
– Την αποκατάσταση του υπερκείμενου θεσμικού πλαισίου, δηλαδή το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού, με την ολοκλήρωση της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
– Τη σταδιακή υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα έχουν ως στόχο την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την αξιοποίησή του από τους πολίτες και την Αυτοδιοίκηση.
Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών: Ιστορικής σημασίας η πρωτοβουλία
Για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου και η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη.
Η κ. Κυπριανίδου, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας αυτή την πρωτοβουλία διότι οφείλουμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι να κάνουμε πράξη μία ιστορία διεκδίκησης των κινημάτων, πολιτικών και πανεπιστημιακών κι όλων όσων κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί».
«Με βάση και τις μητροπολιτικές μας ευθύνες σαν δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση έχει εκ των πραγμάτων ασκήσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες μητροπολιτικού χαρακτήρα, τις οποίες θα τις θέλαμε πολύ πιο υλοποιήσιμες στους τομείς του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, του χωρικού σχεδιασμού και των αναπλάσεων. Επομένως, οφείλουμε να συμβάλλουμε ενεργά στην υπόθεση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, διαθέτοντας κι ανθρώπινους κι υλικούς πόρους, αλλά και με τη συμμετοχή μας στο πολυσυμμετοχικό σχήμα που θα αναλάβει μελλοντικά τη διαχείριση του χώρου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κυπριανίδου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία μοναδική ιστορική ευκαιρία, προχωράμε γοργά στην υπόθεση της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, δεν πρέπει να την αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη».
Όσον αφορά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε: «Το θέμα μας ήταν η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή και παράλληλα ο οδικός χάρτης, προκειμένου να έχουμε σύντομα και τον φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ένα πολυσυμμετοχικό σχήμα στο οποίο θα συμμετάσχει κι η Περιφέρεια και τα σχετικά υπουργεία και βεβαίως εκπρόσωποι των δήμων που είναι στα όρια του μητροπολιτικού πάρκου. Ο βηματισμός είναι ιστορικός, υπήρξε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τον πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε όλοι το φθινόπωρο να πάμε σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατοχυρώνει θεσμικά και νομικά το Μητροπολιτικό Πάρκο και παράλληλα τον φορέα διαχείρισής του, ο οποίος θα αναλάβει από κει και πέρα όλο το επόμενο διάστημα τον βηματισμό, προκειμένου ακριβώς ένα πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσεων δεκάδων διαφορετικών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να μπορέσει με κάποιον τρόπο να αντιμετωπιστεί για να κυριαρχήσει ο ελεύθερος χώρος και να αποδοθεί στους πολίτες».
Δήμαρχος Ζωγράφου: Αίτημα 40 ετών των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η δήμαρχος Ζωγράφου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σήμερα, κατά τη γνώμη μου, ήταν μία ευτυχής συγκυρία γιατί πέρα από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ακούσαμε από τον πρωθυπουργό το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και με τους άλλους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή. Είναι ένα έργο πνοής για εμάς κι όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Αθήνα. Είναι μία υπόθεση 40 ετών κι ένα αίτημα 40 ετών και προσπαθειών των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να γίνει αυτό το πάρκο».
Επιπλέον, η κ. Καφατσάκη επισήμανε: «Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη χωροθέτηση των εκτάσεων και τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου και όλα αυτά με ένα χρονοδιάγραμμα τριών μηνών, που θα περιληφθούν σε μία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην οποία θα συμμετέχουμε κι εμείς, δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τρεις δήμοι (Αθηναίων, Ζωγράφου, Χολαργού-Παπάγου), η Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις δύο Γραμματείες, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κι η ΕΤΑΔ, η υπηρεσία των ακινήτων του Δημοσίου. Καταλήξαμε ότι δουλεύουμε από κοινού για τη δημιουργία ενός νόμου που θα λύνει αυτά τα θέματα και θα θεσμοθετεί το Μητροπολιτικό Πάρκο και θα δημιουργεί τον φορέα διαχείρισής του. Και με έναν χρονικό ορίζοντα να εισέλθει τον Οκτώβρη στη Βουλή».
«Η σημασία του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι τεράστια για όλη την Αθήνα, γιατί ακριβώς ο χώρος αυτός, περίπου 4.000 στρέμματα με 1.400 στρέμματα στον πυρήνα του πάρκου είναι ανάσα ζωής, έναν τέτοιο χώρο πρασίνου κι αναψυχής να τον απολαμβάνουν όλοι οι Αθηναίοι. Μην ξεχνάτε ότι είναι δίπλα στο μετρό Κατεχάκη, είναι προσβάσιμο από όλες τις πλευρές κι εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκο που θα μπορεί να βοηθήσει όλη την Αθήνα» κατέληξε η δήμαρχος Ζωγράφου.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ