Άρθρο Localit 19 Μαΐου, 2020

Βρετανία: Υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση εργαζομένων από την ΕΕ

Οι βουλευτές στη Βρετανία ενέκριναν χθες Δευτέρα νομοσχέδιο με το οποίο τερματίζεται η ελεύθερη μετανάστευση των εργαζομένων από την ΕΕ, σε μια ψηφοφορία που έφερε στο φως το θέμα των αλλοδαπών νοσηλευτών και γιατρών εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Το νομοσχέδιο καταργεί από το 2021 τα ειδικά δικαιώματα μετανάστευσης που είχαν οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταϊν) και της Ελβετίας.

Ωστόσο δεν εξηγεί με λεπτομέρειες τα νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιτρέπεται ή όχι η μετανάστευση εργαζομένων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη παρουσιάσει το προσχέδιο ενός συστήματος με βαθμούς, το οποίο θα ευνοεί τους υποψήφιους που ασκούν κάποιο ιδιαίτερα εξειδικευμένο επάγγελμα.

Η μετανάστευση από τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκε σήμερα ένα “πιο αυστηρό, πιο δίκαιο και πιο απλό” σύστημα, το οποίο “θα παίξει ζωτικής σημασίας ρόλο” κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά του οι Εργατικοί δια στόματος του Νικ Τόμας- Σίμοντς απάντησαν ότι το νομοσχέδιο “απειλεί το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) την ώρα που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ”.

Προκειμένου κάποιος να μεταναστεύσει στη Βρετανία θα πρέπει να έχει ετήσιο μισθό τουλάχιστον 25.600 λίρες (28.600 ευρώ), δηλαδή λιγότερο από τον μέσο μισθό στη Βρετανία, αλλά πολύ περισσότερο από όσα κερδίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα τη υγείας.

Λίγο περισσότερο από το 13% των εργαζόμενων στο NHS είναι αλλοδαποί και το 5,5% πολίτες ΕΕ.

Η Πατέλ υπογράμμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μια επιταχυμένη διαδικασία παροχής βίζας για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Επίσης η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα παραταθεί αυτόματα για ένα χρόνο η βίζα των επαγγελματιών αυτών εφόσον λήγει κάποια στιγμή από τώρα ως τον Οκτώβριο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Π. Μαρινάκης: Σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, με ένα γύρο εκλογών

Την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις  αυτοδιοικητικές εκλογές με  εκλογή…

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαύδος: Ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας-τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης

Ξεκίνησε στη Γαύδο η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας-τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης, που έχει…

Ρεπορτάζ 25 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναγκαία η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων για την τοπική ανάπτυξη

Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή Υδάτινα Οικοσυστήματα και Τοπική Ανάπτυξη» αύριο Σάββατο 26 Απριλίου  στο…