Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις κάνουν καλό – όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Έξετερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι μετακομίζουν σε αστικές περιοχές με χώρους πρασίνου διαπιστώνουν μόνιμα οφέλη μέσα σε διάστημα τριών ετών.
«Τα ευρήματα είναι σημαντικά για τους πολεοδόμους που εξετάζουν τρόπους εισαγωγής νέων χώρων πρασίνου στις πόλεις μας, καθώς δείχνουν ότι μπορούν να παρέχουν μακροπρόθεσμα και σταθερά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Ίαν Άλκοκ, ένας εκ των ερευνητών που δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology.
Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε για πέντε χρόνια περισσότερα από 1.000 άτομα. Ορισμένα εξ αυτών μετακόμισαν σε πόλεις ή κωμοπόλεις με χώρους πρασίνου – από κήπους μέχρι μεγάλα πάρκα – ενώ άλλα μετακόμισαν σε αστικές περιοχές με ελάχιστο πράσινο.
Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για τη γενική κατάσταση της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένων και ερωτήσεων που αφορούν ψυχικές διαταραχές και τη διάθεσή τους γενικότερα.
Λαμβάνοντας υπόψη και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν βελτίωση της ψυχικής υγείας όσων μετακινήθηκαν κοντά σε χώρους πρασίνου, η οποία είναι μακροπρόθεσμη και όχι παροδική, όπως συμβαίνει με μεμονωμένα ευχάριστα συμβάντα, όπως είναι ο γάμος ή μια αύξηση μισθού.
Αντιθέτως, όσοι επρόκειτο να μετακομίσουν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο, είδαν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας στο έτος που προηγήθηκε, παρότι οι αρνητικές επιπτώσεις αμβλύνθηκαν και πάλι μέσα στον πρώτο χρόνο μετά από τη μετακόμιση.
Οι ερευνητές παρομοιάζουν το φαινόμενο με τα συναισθήματα που βιώνουν όσοι πρόκειται να πάρουν διαζύγιο, χωρίς να αποκλείουν τα αρνητικά συναισθήματα να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται μόνο έμμεσα με το περιβάλλον τους.