Άρθρο Localit 16 Απριλίου, 2015

Βουλγαρία: Περισσότερα από 3000 παιδιά έπεσαν θύματα βίας την περασμένη χρονιά

βία κατά των γυναικώνΠερισσότερα από 3000 παιδιά στη Βουλγαρία έπεσαν θύματα βίας την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA η Νάντια Στοΐκοβα από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Δράσεων και Πρακτικών.Εξήγησε δε, ότι ποσοστό άνω του 75% αυτών των περιστατικών βίας σημειώθηκαν εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος του ανήλικου θύματος.

Στη Βουλγαρία υπάρχουν 14 ειδικές μονάδες, όπου καταθέτουν τα παιδιά-θύματα βίας, που είναι γνωστές ως “γαλάζια δωμάτια”. Αυτές βρίσκονται στις πόλες Πάζαρτζικ, Σούμεν, Σόφια, Στάρα Ζαγόρα, Βίντιν, Ρούσε, Μπλαγκόεβραντ, Πλόβντιβ και Ντούπνιτσα.

Στο Βέλικο Τίρνοβο, η ειδική μονάδα τελεί υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα “γαλάζια δωμάτια” στις πόλεις Μοντάνα και Σλίβεν δημιουργήθηκαν με τη στήριξη της UNICEF, διευκρίνισε η κ. Στοΐκοβα.

Πάνω από 120 παιδιά, ηλικίας από 5-16 ετών, έχουν “περάσει” από αυτά τα δωμάτια και, όπως σημείωσε η κ. Στοΐκοβα, ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ χαμηλός, δεδομένων των ανησυχητικών στατιστικών σε ό,τι αφορά τα παιδιά-θύματα βίας.

Υπάρχει ένας συντονιστικός μηχανισμός, που θα πρέπει να ενεργοποιείται κάθε φορά που ένα παιδί πέφτει θύμα βίας. Ωστόσο, δεν συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο.

Σε τριήμερη διεθνή συνάντηση για τα παιδιά-θύματα βίας, στο Βίντιν, συζητήθηκε η ανάπτυξη ενός πιλοτικού μοντέλου για την αξιολόγηση των υποθέσεων που αφορούν τα παιδιά αυτά και τη στήριξη των θυμάτων. Το φόρουμ άναψε το “πράσινο φως” για μία πιλοτική πρακτική που θα έχει στόχο την εφαρμογή Οδηγίας που θέτει μίνιμουμ στάνταρτ για τα δικαιώματα, τη στήριξη και την προστασία των θυμάτων βίας.

Το σχετικό πρότζεκτ υλοποιείται ήδη από τέσσερις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία και Γαλλία) και καλύπτει την περίοδο από το 2014 έως το 2016. Η Βουλγαρία θα πρέπει να εφαρμόσει τη σχετική Οδηγία ως τον Οκτώβριο του 2015. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό τομέα σε ό,τι αφορά τα παιδιά, επισημάνθηκε στο φόρουμ.

Βασικός στόχος θα είναι να αποφεύγεται η πολλαπλή ανάκριση των θυμάτων κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, που ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω ψυχικά τραύματα στα παιδιά. Παράλληλα, κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας το να αξιολογείται, εάν το παιδί ενδέχεται να ξαναπέσει θύμα τέτοιων πρακτικών.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η τάση στην Ευρώπη είναι η αύξηση τέτοιων υποθέσεων, όπου τα παιδιά πέφτουν θύματα βίας, ανέφερε στο BTA η Αν Γκρολό, μέλος της οργάνωσης “Φωνή του Παιδιού” (La Voix de l’ enfant).

Εξέφρασε δε, ανησυχία για την αύξηση των περιπτώσεων βίας μεταξύ παιδιών, αλλά και την εκτίμηση πως το ιδεατό θα ήταν η δημιουργία μιας μονάδας στήριξης των παιδιών-θυμάτων βίας εντός κάθε δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ξάνθης & Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υλοποιούν το έργο CARE_X

Στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4o Christmas Night Run την Κυριακή στο Χαλάνδρι

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, το Christmas Night Run, το…

Ρεπορτάζ 20 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλα στους οικονομικά αδύναμους και αυτά τα Χριστούγεννα ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στέκεται αρωγός στους οικονομικά…