Η έκθεση «Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980-2015: Διάσωση, Έρευνα, Εκπαίδευση» διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς TICCIH και του Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS για το Έτος Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής και Τεχνικής Κληρονομιάς (European Industrial and Technical Heritage Year) 2015, με τη συμμετοχή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και τη στήριξη του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου, του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Δήμου Βόλου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ.
Επιχειρεί μία αναδρομή σε αυτή τη, 30χρονη δυναμική πορεία της ανακάλυψης, τεκμηρίωσης, διάσωσης, επανάχρησης και αναβίωσης των νεότερων καταλοίπων του τεχνικού μας πολιτισμού.
Αναζητά κορυφαίες εκφάνσεις και σημαντικές προσπάθειες –έστω κι αν έμειναν μετέωρες– αυτής της πορείας στις απαρχές του ρεύματος για την προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς, στην επικοινωνία με τις αντίστοιχες διεθνείς πρωτοβουλίες, στις μεγάλες έρευνες και καταγραφές της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, στη συστηματική τεκμηρίωση των πόλεων της γέννησης της βιομηχανίας, αλλά και της αποβιομηχάνισης.
Παρουσιάζει ακόμη το σημαντικό έργο το οποίο έχει αναπτυχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα μουσεία, τον πλούτο των αρχείων, τις προσπάθειες για τη διάσωση και αναβίωση ιστορικών μηχανών, της τεχνικής, της μνήμης της εργασίας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 16 Οκτωβρίου, 8:00 το βράδυ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά.
Επιστημονικό Διήμερο 16-17 Οκτωβρίου στο ΚΑΜ
Η έκθεση πλαισιώνεται από επιστημονικό διήμερο με το ίδιο θέμα, «Βιομηχανική Κληρονομιά στην Ελλάδα, 1980-2015: Διάσωση, Έρευνα, Εκπαίδευση», και με συνδιοργανωτές το Ελληνικό Τμήμα TICCIH, το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και τις Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Κρήτης, στις 16-17 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά.
Την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου προσεγγίζεται η βιομηχανική κληρονομιά σε σχέση με τις κατακτήσεις και τις προοπτικές της, της θέσης της στην ακαδημαϊκή έρευνα και εκπαίδευση, καθώς και τα ζητήματα διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης βιομηχανικών μνημείων.
Η δεύτερη ημέρα, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στη βιομηχανική κληρονομιά της Κρήτης.
Τα ιστορικά δημιουργήματα και σημερινά κατάλοιπα της βιομηχανίας –πυκνά στις πόλεις και διάσπαρτα στην ύπαιθρο– μαρτυρούν μιαν εποχή που στην Ελλάδα άρχισε κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα και ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο με την αποβιομηχάνιση του τέλους του 20ού αιώνα. Αυτός ο μνημειακός πλούτος, αποκαλύφθηκε και συνεχίζει να αποκαλύπτεται, ερευνήθηκε και συνεχίζει να ερευνάται, μέρη του διασώθηκαν ενώ άλλα χάθηκαν. Οι έρευνες και οι δράσεις πρωτοπόρων από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, άρχισαν σιγά-σιγά να διευρύνουν τις γνώσεις μας για τη νεότερη ιστορία του υλικού πολιτισμού στον τόπο μας. Αυτές εμπλουτίστηκαν, πλαισιώθηκαν και επεκτάθηκαν χάρη στην επίμονη εργασία εκατοντάδων –κυρίως εθελοντών– επιστημόνων από τοπικές πρωτοβουλίες και επιστημονικά ιδρύματα. Εντέλει, καθιέρωσαν τα ελληνικά βιομηχανικά και τεχνικά μνημεία ως πολιτιστικά αγαθά τα οποία χρήζουν προστασίας.