Άρθρο Localit 30 Νοεμβρίου, 2023

«Βγες από το κάδρο»: Εκστρατεία της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για ισότιμη συμμετοχή και προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία

Προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία (A.μεA.)  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη, το 17% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας στην περιοχή διαμονής τους, όπως σε πεζοδρόμια, σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, σε καταστήματα η σε υπηρεσίες ακόμη και σε σχολεία. Το ποσοστό προσβασιμότητας των A.μεA. σε όλη την Περιφέρεια βρίσκεται μόνο στο 31%,  σχετικά υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο του πανελλαδικού δείκτη.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης «βγες από το κάδρο» που συνδιοργανώνει η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας με τις οργανώσεις των  A.μεA.

«Παρότι, σημείωσε ο κ. Κασαπίδης,   η δυτική Μακεδονία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά σε ότι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για την ισότιμη συμμετοχή και προσβασιμότητα δυστυχώς δεν έχουμε πετύχει τον αντικειμενικό μας στόχο, να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο για τα άτομα με αναπηρία».
Όπως ανέφερε, η περιφέρεια προχώρησε δύο φορές σε ανοικτές προσκλήσεις προς τους 69 φορείς της περιοχής (δήμους δημοτικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες υγείας εκπαίδευσης κ.λπ.) για ένταξη έργων προσβασιμότητας Α.μεΑ.  Την πρώτη φορά ανταποκρίθηκε μόνο ο δήμος Κοζάνης με έργα ύψους 300.000 € από το συνολικό προϋπολογισμό του 1 εκ. € , ενώ την δεύτερη φορά με προϋπολογισμό 2 εκ € ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι φορείς και μόνο οι έξι από τους 13 δήμους καλύπτοντας έργα 1 εκ €..
Ο κ. Κασαπίδης επεσήμανε ότι με πρωτοβουλία της περιφέρειας στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27 τριπλασιάστηκαν οι πόροι του Κοινωνικού Ταμείου από 30 εκ. € σε 99 εκ. € , όπου το 1/3 των πόρων θα κατευθυνθεί σε δράσεις για τα άτομα με αναπηρία.
«Παραμένουμε σταθεροί στον στόχο μας να αναδείξουμε την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως την πιο ανθρώπινη περιφέρεια σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο περιφερειάρχης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την προμήθεια δύο ειδικών λεωφορείων 200.000 € για τις ανάγκες των ΚΔΑΠ μεA σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
Παρόλα αυτά, στο θέμα της προσβασιμότητας αλλά και της συνολικής δραστηριότητας τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ για την Δυτική Μακεδονία το 2020, το 25% των πολιτών της περιφέρειας αντιμετωπίζουν κάποιο περιορισμό δραστηριότητας λόγω προβλήματος Υγείας, ενώ 25.098 πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό περιορισμό /αναπηρία.
Επίσης το 42% των νοικοκυριών που έχουν μέλη άτομα που χρήζουν φροντίδας (λόγω αναπηρίας ή χρονιάς πάθησης) αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας, αποκατάστασης,  εκπαίδευσης ή αγοράς τεχνικών βοηθημάτων, ενώ μόλις το 24% αυτών των οικογενειών ανταπεξέρχεται μερικώς με βάση το εισόδημά τους στις εξειδικευμένες ανάγκες των ατόμων που φροντίζουν.
Πιο σοβαρό, όμως, είναι το θέμα της πρόσβασης τους στην εκπαίδευση. Τα άτομα με αναπηρία ηλικίας 25-64 ετών έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό μόλις 10,36% ενώ το 55,3% δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσον αφορά στην πρόσβαση στην υγεία, μόνο το 31%  ικανοποίησε τις ανάγκες του σε ιατρικές εξετάσεις ή θεραπεία τους τελευταίους 12 μήνες, εξαιτίας της μεγάλης λίστας αναμονής, της απόστασης ή της έλλειψης τρόπου μετακίνησης.
Με αφορμή την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» (ΕΥΔ ΠΔΜ) διοργανώνουν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης συζήτηση με θέμα «Ευρώπη και Αναπηρία», στην οποία συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ (ΠΟΑμεΑ) Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστούν τα έργα στήριξης ΑμεΑ που υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Μακεδονία μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής, ενώ θα γίνει και παρουσίαση των Παράλληλων Δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 13 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενεργειακή μετάβαση από τη Μινώα Ενεργειακή

Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση σε θέματα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 09 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Από το 2015 που άρχισε το πρόγραμμα ενημερώσεων στα σχολεία και μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 26 Ιανουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ToNoWaste – Οι δράσεις που θα υλοποιήσει το Χαλάνδρι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος

Στη γενική συνέλευση του ευρωπαϊκού έργου ToNoWaste, που πραγματοποιήθηκε 15 – 17 Ιανουαρίου στην Αυστριακή…