Άρθρο Localit 06 Ιουνίου, 2023

Βέροια : Πρόταση Δήμου για ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών

Ο Δήμος Βέροιας, προωθεί τη δημιουργία οργανωμένου δικτύου μονοπατιών, με στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Πρόσφατα, υπέβαλλε  πρόταση στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για τη «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας», με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή του.

Το έργο αφορά δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, συνολικού μήκους 350 χλμ, από τα οποία τα 250 χλμ είναι ποδηλατικές και τα 100 χλμ πεζοπορικές διαδρομές (μονοπάτια αναψυχής, εκπαιδευτικά – θεματικά μονοπάτια, προσβάσιμα σε ΑμεΑ, μονοπάτια διαβίωσης).

Το δίκτυο συνδέει οικισμούς με σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, όπως καταρράκτες, κορυφές, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια κλπ. Το 25% των διαδρομών αυτών αναπτύσσεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης με τις ονομασίες «Όρος Βέρμιο» και «Στενά Αλιάκμονα».

Το προτεινόμενο δίκτυο μονοπατιών περνά από το Κάτω Βέρμιο, την Παναγία Σουμελά, τον οικισμό Ξηρολίβαδο, τα χωριά Καστανιά, Σφηκιά και Ριζώματα. Εκτιμάται πως το Βέρμιο προσφέρεται για πεζοπορία και για ποδήλατο βουνού και πως αποτελεί ιδανικό ορεινό προορισμό τόσο για αρχάριους όσο και για οικογένειες. Οι περισσότερες διαδρομές αναπτύσσονται γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και από τους ορεινούς οικισμούς Κουμαριά, Κάτω Βέρμιο, Ξηρολίβαδο κλπ. Σε χαμηλότερο υψόμετρο υπάρχουν διαδρομές κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στον ποταμό Αλιάκμονα.

Κατά την υλοποίηση του έργου θα τοποθετηθούν πινακίδες κατεύθυνσης και επιβεβαιωτικά σήματα, ενώ στις αφετηρίες των μονοπατιών θα υπάρχουν κεντρικές πινακίδες με χάρτη και πληροφορίες για τις προτεινόμενες διαδρομές.

 «Η Βέροια κατέχει κεντρικό ρόλο στο δίκτυο καθώς σε αυτήν ξεκινούν ή καταλήγουν ποδηλατικές διαδρομές. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί μια διαδρομή εντός της πόλης, με σκοπό ο επισκέπτης να γνωρίσει τον αστικό ιστό και τη γραφική “Μπαρμπούτα”» υπογραμμίζει ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκτός από την αποκατάσταση των μονοπατιών θα σχεδιαστούν χάρτες για κινητά τηλέφωνα, site με πληροφορίες για το δίκτυο των διαδρομών και τα σημεία ενδιαφέροντος, προωθητικά videos και φωτογραφικό υλικό και καμπάνια προβολής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 21 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γιάννενα: Ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου στο Ασλάν Τζαμί

Ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης και ανάδειξης της βορειοανατολικής πλευράς του Κάστρου…

Ενδιαφέρουν 21 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Απάτες με χρήση ονομάτων υπηρεσιακών στελεχών του δήμου Ρεθύμνης

Απάτη διαπιστώθηκε από στελέχη του Δήμου Ρεθύμνης σε βάρος πολίτη επιχειρηματία και απόπειρα απάτης εναντίον…

Ενδιαφέρουν 21 Μαΐου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Κορυδαλλού

Στη σύσταση Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας- ΑΛΕΚΤΩΡ- προχώρησε ο Δήμος Κορυδαλλού. Όπως ενημερώνει, σκοπός της…