Θετικές χαρακτήρισε για την Ελλάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νέος ορισμός για το βοσκότοπο, κατά την παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών στο Λουξεμβούργο για την πρόταση omnibus, με την οποία αναθεωρείται σε μερικά σημεία η σημερινή ΚΑΠ και η εφαρμογή της.
Όπως είπε ο κ. Αποστόλου με το νέο ορισμό θα περιλαμβάνονται, πέραν της αγρωστώδους ή της ποώδους βλάστησης, και άλλα είδη που χαρακτηρίζουν το μεσογειακό τοπίο, όπως θαμνώδη ξυλώδη φυτά, τα οποία αποτελούν φυσική πηγή διατροφής των αιγοπροβάτων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, σημειώνοντας ωστόσο ότι κατά την εκτίμησή του υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω.
Πιο συγκεκριμένα στην παρέμβασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι “πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
“στη διατήρηση του κανόνα 50/50 (πενήντα- πενήντα),
στη δυνατότητα της ετήσιας αναθεώρησης των εθνικών αποφάσεων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις,
στον πολύ σημαντικό για τη χώρα μου ορισμό για το βοσκότοπο. Με το νέο ορισμό θα περιλαμβάνονται, πέραν της αγρωστώδους ή της ποώδους βλάστησης, και άλλα είδη που χαρακτηρίζουν το μεσογειακό τοπίο όπως θαμνώδη ξυλώδη φυτά τα οποία αποτελούν φυσική πηγή διατροφής των αιγοπροβάτων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας μου”.
Ως προς τα σημεία που επιδέχονται περαιτέρω βελτιώσεων ανέφερε ότι, «θα μπορούσε να επιδιωχθεί περισσότερη ευελιξία για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις με τη διεύρυνση των επιλέξιμων τομέων στη βάση της εθνικής στρατηγικής κάθε κράτους-μέλους. Επιπλέον η δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης τυχόν υπερβάσεων των ποσοτικών ορίων, θα βελτίωνε τη νομική ασφάλεια και την αποφυγή δημοσιονομικών διορθώσεων. Για τους Νέους Γεωργούς θεωρούμε ότι η πρόταση της Επιτροπής για κατάργηση του ορίου έκτασης βάση του οποίου χορηγείται το πριμ του 25%, θα βελτίωνε την απορροφητικότητα των πόρων που διατίθενται για το σκοπό αυτό».
«Με δεδομένο», σημείωσε, «ότι την παρούσα χρονική περίοδο τροποποιείται και ο δημοσιονομικός κανονισμός, θα μπορούσε να εξεταστεί η απλούστευση της διαχείρισης του αποθεματικού κρίσης ώστε όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται να μεταφέρεται την επόμενη χρονιά. Η πρόταση της Κύπρου για τις περιφερειακές κρίσεις μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί. Η αναθεώρηση της εργαλειοθήκης έναντι έκτακτων κινδύνων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα των κρατών μελών και κυρίως αυτών που λειτουργούν στην περιφέρεια, με κύριο κριτήριο τη μείωση του εισοδήματος».