Δημιουργικό εργαστήριο «Σημεία Ανάγνωσης» προκειμένου να καταγραφούν οι αναγνωστικές συνήθειες μικρών και μεγάλων στα Τρίκαλα διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 17.00. Στο εργαστήριο θα γίνει συζήτηση για τα βιβλία, τους ήρωες, τους λογοτεχνικούς τόπους, συνήθειες και αναμνήσεις. Η οργάνωσή του θα γίνει γύρω από έξι ενότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις όψεις της ανάγνωσης ως εμπειρία και περιεχόμενο.
Ποιος- Τα πρόσωπα. Πρόσωπα που μας έδωσαν ένα βιβλίο που μας άλλαξε τη ζωή, πρόσωπα-πρωταγωνιστές σε βιβλία που αγαπάμε, ήρωες που τους αναγνωρίζουμε –καλοί, κακοί, γενναίοι, δειλοί και επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ή τα προβλήματα.
Πού- Ο χώρος , ο τόπος. Αγαπημένα σημεία που μας αρέσει να διαβάζουμε: το κρεβάτι, μια πολυθρόνα, μπροστά σε ένα παράθυρο. Καθένας μας διαμορφώνει τη δική του κρυψώνα ανάγνωσης. Αλλά και οι τόποι όπου ταξιδεύουμε διαβάζοντας. Το Λονδίνο του Ντίκενς, το Βερολίνο του Εριχ Κέστνερ, το Παρίσι του Βίκτωρος Ουγκώ, το Μισισιπή του Μαρκ Τουαίν, την Αθήνα της Αλκης Ζέη.
Πότε –Ο χρόνος. Πότε διαβάζουμε σε ποια χρονική στιγμή; Στις διακοπές ή το βράδυ πριν κοιμηθούμε; Υπάρχει πάντα ο χρόνος που προτιμάμε να διαβάζουμε.
Πώς –Ο τρόπος. Μονορούφι, ξανά και ξανά, χωρίς να το τελειώνουμε, ξεφυλλίζοντας, διαβάζοντας πρώτα το τέλος. Με το χρόνο αποκτάμε αναγνωστικές συμπεριφορές που τις επαναλαμβάνουμε συχνά και ως τελετουργία. Ο τρόπος που διαλέγουμε ένα βιβλίο αλλά και ο τόπος που τακτοποιούμε τα βιβλία τη βιβλιοθήκη μας.
Γιατί- Η αιτία. Γιατί διαβάζουμε; Για να λύσουμε προβλήματα, να ταυτιστούμε με ήρωες, να αποδράσουμε, να μορφωθούμε; Καθένας έχει τους δικούς του λόγους κάθε βιβλίο κρύβει στις σελίδες του γιατί επιλέξαμε να το διαβάσουμε.
Τι – Τα αντικείμενα . Η φύση των βιβλίων, τα βιβλία που μας αρέσουν, τα βιβλία που προτείνουμε, τα είδη των ιστοριών που διαβάζουμε. Αλλά και για το τι θυμόμαστε από τα βιβλία που διαβάσαμε, για τις αναμνήσεις από τις ώρες ανάγνωσης. Για τις λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για βιβλία, για ανάγνωση, για ήρωες, ιστορίες, ποιήματα, εικόνες. Αλλά και για τα μαγικά αντικείμενα στα παραμύθια, τους θησαυρούς στις τσέπες του Τρελαντώνη. Μια ενότητα για τον κόσμο που κατασκευάζουμε, με υλικά και άυλα αντικείμενα, για να χωρέσουμε μέσα του τα βιβλία που διαβάσαμε.
Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ταχυδρομικά από κάθε γωνιά της χώρας στο νέο σπίτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να συνθέσουν την έκθεση που θα εγκαινιαστεί εκεί στις 15 Ιουνίου με διάρκεια έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017.