Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο διάστημα για το μέλλον του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, η μη καταβολή των 35 εκατ. ευρώ για την κρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα και η αναζήτηση συγχρηματοδότησης του προγράμματος αποτελούν τα τρία βασικά αγκάθια. Από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί το μέλλον τόσο των 3.500 εργαζόμενων στις 876 δημοτικές δομές, όσο και των 70.000 επωφελούμενων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο δημιουργεί ένα νέο “Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων”, το οποίο θα χρηματοδοτείται από το ΙΚΑ και στην υλοποίησή του θα μπορούν να συμμετέχουν και φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Η σχετική εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημάρχων. Με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης εξέφραζε τη δυσαρέσκεια της Αυτοδιοίκησης για την αιφνιαδιαστική κατάθεση της τροπολογίας, θεώρησε θετικό το γεγονός ότι θιοθετήθηκε πρόταση της ΚΕΔΕ γαι την συμβολή των ασφαλιστικών ταμείων στη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να ενημερωθεί για το πότε θα δοθεί στην Αυτοδιοίκηση το ποσό των 35 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή για τη συνέχιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι η τροπολογία περιορίζεται στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, και ειδικότερα από πόρους του ασφαλιστικού συστήματος αυξάνοντας τις εισφορές. “Δεν γίνεται καμία αναφορά, επισημαίνει ο κ. Ασκούνης, σε συγχρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι συνδυαστικά θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα βιώσιμο σύστημα” αφενός και αφετέρου “να γίνει δυνατή η εκπλήρωση του πάγιου αιτήματος της Αυτοδιοίκησης γαι τη διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, που ανέρχεται σε 3.500 άτομα και με διαδικασίες ΑΣΕΠ υπηρετεί ήδη από το 2002”.
Μετά από διαβουλεύσεις και επαφές των δύο πλευρών το υπουργείο Εργασίας δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλιστεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο νέο πρόγραμμα.Ωστόσο το θέμα της συνέχισης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” παραμένει ανοιχτό καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα φόρμουλα που θα εξασφαλίσει τη παραμονή των 3.500 εργαζομένων σ’ αυτό. Η παράταση των συμβάσεών τους λήγει στις 30 Ιουνίου 2012 και σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί κονδύλι χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την απασχόλησή τους.
Οι εργαζόμενοι διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για τις σχετικές εξελίξεις. Την προηγούμενη Παρασκευή αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, όπου ο πρόεδρος της, Σίμος Δανιηλίδης τους ενημέρωσε για τις σχετικές εξελίξεις και τους διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις είναι σε θετική κατεύθυνση για τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος. Πάντως ακόμα και σε περίπτωση μη εξασφάλισης συγχρηματοδότησης οι δήμαρχοι συντάσσονται με το πλευρό των εργαζομένων και καταρτίζουν πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας μέσω της διαδικασίας της ενισχυμένης μοριοδότησης.
Οι βασικοί άξονες που θέτει η ΚΕΔΕ
Στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το θέμα όπου και διατυπώθηκε η άποψη ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Σίμος Δανιηλίδης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια προσδιόρισε τους τέσσερις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους φαίνεται να συγκλίνουν δήμαρχοι και κυβέρνηση.
-
Κοινή συμφωνία ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Η πρόταση για την υλοποίηση του μέσω των ασφαλιστικών ταμείων ουσιαστικά κινείται στο πλαίσιο που έχει χαράξει εδώ και χρόνια με ομόφωνες αποφάσεις της η ΚΕΔΕ.
-
Διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, μέχρι το τέλος του 2012. Το πρόγραμμα είχε λάβει παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, με το άρθρο 2 του Ν.4024/2011, εξασφαλίζεται το ποσό των 35 εκατ. ευρώ για την συνέχισή του μέχρι το Δεκέμβριο του 2012.
-
Αναζήτηση φόρμουλας για εξεύρεση πόρων για τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος . Αυτό θα εξασφαλίσει τους 3.500 εργαζόμενους ότι θα συνεχίσουν να απασχολούνται σε μία μονιμότερη βάση στο πρόγραμμα.
-
Αναζήτηση τρόπου παραμονής των εργαζομένων στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξασφαλιστεί συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα θα πρέπει να αναζητηθεί νομοθετική φόρμουλα που θα εξασφαλίζει, μέσω ενισχυμένης μοριοδότησης την παραμονή τους σ’ αυτό.
Τα λειτουργικά θέματα του προγράμματος θα ρυθμιστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Οι δήμαρχοι έχουν ζητήσει πριν από την ολοκλήρωση των ΚΥΑ να συμμετέχουν στη διαμόρφωση τριών συγκεκριμένων θεμάτων.
1ον. Στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίου που θα προβλέπει την πιστοποίηση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.
2ον. Στη προσπάθεια ένταξης στο πρόγραμμα και των ατόμων με ειδικές ανάγκες
3ον. Στη κατάρτιση συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος.
Τέλος οι δήμαρχοι ζητούν η εξειδίκευση των παραμέτρων του νέου προγράμματος (κριτήρια, επωφελούμενοι, κατηγορίες δικαιούχων, φύση και υψος παροχών, κοστολόγηση υπηρεσιών κ.α.) να διαμορφωθούν με τη σύμφωνη γνώμη τους.