20 Μαΐου, 2021

Τοποθέτηση Θεματικού Εισηγητή Κογκρέσου του ΣτΕ για την Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας

«Η ομοφοβία έχει αυξητικές τάσεις ανά την Ευρώπη. Νέες και πιο έντονες συζητήσεις έχουν αναδειχθεί επί του θέματος, ενώ έχουν γίνει απαράδεκτες δηλώσεις, με υψηλή επικινδυνότητα στην
προοπτική παραβίασης των δικαιωμάτων των μελών της κοινότητας LGBTI», αυτή ήταν η αρχική δήλωση του θεματικού εισηγητή του Κογκρέσου για θέματα LGBTI, βρετανού κ. Andrew Boff, κατά τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσοφοβίας και της Βιοφοβίας.

«Καθημερινά άνθρωποι απειλούνται και εκβιάζονται, ζώντας υπό τον φόβο που προκαλεί το ποιοι έχουν επιλέξει να είναι και ποιους να αγαπούν. Είναι αναγκαίο αυτή η ανησυχητική τάση να
αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο κ. Boff.

«Ως εκπρόσωποι των τοπικών αρχών έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένων των μελών της κοινότητας LGBTI, καθώς οι κοινωνίες μας θα πρέπει να είναι δίκαιες, ανοικτές και ασφαλείς για όλους» υπογράμμισε ο εισηγητής. «Δεν επαρκεί να αποθαρρύνουμε την ρητορική μίσους αλλά θα πρέπει ξεκάθαρα να την καταδικάζουμε, κυρίως δε όταν προέρχεται από συνομήλικα άτομα της γενιάς μας», τόνισε απευθυνόμενος στους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι τοπικές αρχές να δώσουν το καλό παράδειγμα.

«Χρειάζεται να εκμεταλλευτούμε αυτή την ημέρα, όχι μονάχα για δηλώσεις και για εορτασμούς, αλλά για την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές οφείλουν να μειώσουν τα εμπόδια προς την καταγγελία ρητορικής μίσους και παραβιάσεων του νόμου κατά των μελών της κοινότητας LGBTI. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να εμπνευστούμε απο το ίδιο το Εγχειρίδιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, του Κογκρέσου. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο αυτού είναι αφιερωμένο στην συμπερίληψη και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών της εν λόγω κοινότητας.

Παραδείγματα όπως Κατευθυντήριες Γραμμές και Κώδικας Συμπεριφοράς για την καταπολέμηση πρακτικών μίσους και διάκρισης, εκπαίδευση δημοτικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων οργάνων της τάξης και διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητας LGBTI, για τη διαμόρφωση των σχετικών τοπικών πολιτικών, είναι κάποιες από τις προτάσεις του Εγχειριδίου που οφείλουμε να υιοθετήσουμε. Ως δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακού σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών αρχών, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», κατέληξε ο θεματικός εισηγητής Andrew Boff.

Το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εργάζεται πάνω σε θέματα LGBTI από το 2007 και σε αυτά συνυπολογίζει το δικαίωμα ελευθερίας συνέρχεσθε και όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την Σύνοδο Ολομελείας του (δεύτερο μέρος συνόδου, Ιούνιο 2021) το Κογκρέσο θα ψηφίσει επί της Εκθέσεως για την «Προστασία των μελών της LGBTI κοινότητας απέναντι στην ρητορική μίσους και στην διάκριση εναντίον τους και τον αντίστοιχο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών».

Επιπροσθέτως η Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου ολοκλήρωσε μία Διερευνητική Αποστολή (fact-finding mission) στην Πολωνία (μετά από σχετική πρόσκληση, το 2020) τα ευρήματα της οποίας εγκρίθηκαν στις 10.2.2021 από το σώμα της Επιτροπής, ενώ η σχετική Απόφαση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και ψηφοφορίας στην ίδια Ολομέλεια, τον Ιούνιο 2021.

Μετάφραση από το πρωτότυπο

Χαμακιώτη Δέσποινα Γραμματεία

Εθν.Αντ/πείας Κογκρέσο ΣτΕ

Διεθνείς Σχέσεις ΚΕΔΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διεθνείς Σχέσεις 14 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΧΑΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΤΡΙΕΤΙΑ 2017-2020
Διεθνείς Σχέσεις ... 10 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ 15.6.2021
Διεθνείς Σχέσεις 07 Ιουνίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Β’ ΜΕΡΟΥΣ 4ΟΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, 15-17.6.2021