Άρθρο Localit 08 Απριλίου, 2021

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Έως τις αρχές Ιουνίου θα έχουν βγει οι προκηρύξεις για τις πρώτες 100 μελέτες

Τέσσερις κύκλοι αναθέσεων για την εκπόνηση ΤΠΣ σε περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την Επικράτεια

Χρηματοδότηση, ύψους 245 εκ. ευρώ  από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι μελέτες για το σύνολο της χώρας θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί μέχρι το 2025

«Η πολιτεία αναλαμβάνει ένα μεγάλο στοίχημα προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης που θα κερδηθεί, με όλες τις δράσεις χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που προωθεί το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΝ Ν. Ταγαράς κατά την ομιλία του στην επιστημονική διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό – Συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων», που διοργάνωσε το ΤΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «ο σχεδιασμός αφορά σε μια πρωτόγνωρη παρέμβαση, στην εκπόνηση ΤΠΣ για περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες με την κάλυψη του 80% από τις συνολικά 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πίστωσης 245 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι οι προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου τίθενται σε εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο, καθώς οι μελέτες για το σύνολο της χώρας θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί μέχρι το 2025.

«Ξεκινά ένας σχεδιασμός του χώρου για να μπει αυτό που διαχρονικά ονομάζεται χωροταξικά και πολεοδομικά “τάξη”, με τον καθορισμό χρήσεων και όρους δόμησης, ώστε ο καθένας εκ των προτέρων και με ασφάλεια να γνωρίζει τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται. Πρέπει να περάσουμε πάνω από τον πήχη και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε δε ότι ειδικά για την εκτός σχεδίου δόμηση, το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμίσεις που θα διορθώσουν αστοχίες και ελλείψεις που παρατηρούνται στον τελευταίο νόμο 4759/2020.

Όσον αφορά το ζήτημα των αυθαιρέτων και δη όσων ανήκουν στην Κατηγορία 5 ,ο υφυπουργός σημείωσε ότι μελετά λύσεις και διεξόδους καθώς υφίστανται πολλά προβλήματα λόγω της μη συνέχισης υπαγωγής τακτοποίησης είτε αυθαίρετων κατασκευών είτε κτιρίων με αυθαίρετες αλλαγές χρήσης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός κάλεσε όλους τους μηχανικούς, στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς και άλλους φορείς για συνεργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα χρόνια το σύνθετο αυτό έργο του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα.

«Επιχειρούμε να κάνουμε κάτι όχι μόνο φιλόδοξο αλλά υπερφιλόδοξο», γιατί η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω, πρόσθεσε με νόημα. «Ακόμη και το 50% του στόχου να πετύχουμε, θα έχουμε κάνει περισσότερα από όσα έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι βέβαιος πως θα επιτευχθεί το σύνολο των στόχων εγκαίρως.

Κάλεσε δε όλους «να αποφύγουμε προσφυγές, διαμάχες στα δικαστήρια, μέτρα και αντεγκλήσεις, και δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος και το Επιμελητήριο θα προασπίσουν τη διαδικασία από εδώ και πέρα με κάθε τρόπο.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, Ευθύμιος Μπακογιάννης ανέφερε ότι τα ΤΠΣ θα λάβουν χώρα 4 κύκλοι αναθέσεων για τις περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την Επικράτεια.

Όπως είπε, η επιλογή τους βάσει προτεραιοποίησης ήδη εξελίσσεται από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια των αιτημάτων, της κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη, της παλαιότητας υφιστάμενου ΓΠΣ ή της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, το στάδιο όπου βρίσκονται οι εν εξελίξει μελέτες ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, αλλά και στοιχεία όπως η γειτνίαση ή γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον χρονικό προγραμματισμό ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι έως τις αρχές Ιουνίου θα έχουν βγει οι προκηρύξεις για τις πρώτες 100 μελέτες ΤΠΣ.

Αναφορικά με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι το υπουργείο θα παρέμβει σε 10 περιοχές που έχουν έντονο αναπτυξιακό ενδιαφέρον ή σημαντικές ιδιαιτερότητες φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Ήδη, 4 περιοχές έχουν ανακοινωθεί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ελαφόνησος και η περιοχή γύρω από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

Βάσει των στόχων που έχει θέσει το ΥΠΕΝ, ο χρονικός προγραμματισμός των δράσεων περιλαμβάνει εντός του 2021 την υπογραφή σύμβασης για το 70% των αναθέσεων, το 2022 να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή σύμβασης για το 100% των αναθέσεων, το 2023 να έχουν ολοκληρωθεί πρωτόκολλα παραλαβής μελετών, αξιολόγηση και αποπληρωμή για το 70% των αναθέσεων και το 2024 για το 100% των αναθέσεων.

 

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο ΦΕΚ η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ για 1.213 μόνιμες θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία,…

Ρεπορτάζ 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Αλφειό 

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για τη Δυτική Ελλάδα, μετά την…

Ενδιαφέρουν 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανοίγει στις 26 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με…