Άρθρο Localit 04 Οκτωβρίου, 2021

 Το πρώτο βήμα στην ηλεκτροκίνηση έκανε Δήμος Πρεσπών

Με την απόκτηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου τύπου SUV, ο Δήμος Πρεσπών, έκανε το πρώτο βήμα στην ηλεκτροκίνηση. Το αυτοκίνητο που προορίζεται για την υποστήριξη των ηλικιωμένων του Δήμου μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», παρέλαβε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου.

Η προμήθεια του αυτοκινήτου έγινε στα πλαίσια του εγκεκριμένου έργου «Green-Inter-e-Mobility» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG-IPA CBC GREECE -REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA (παραδοτέο Π.4.4.1).

Το όχημα παραλήφθηκε μαζί με μονοφασικό φορτιστή, ενώ στην ίδια πράξη προβλέπεται η προμήθεια ενός 9-θέσιου βαν, καθώς και η πιλοτική λειτουργία των δύο οχημάτων με βάση μελέτη κάλυψης των ενδοδημοτικών συγκοινωνιακών αναγκών με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, νέοι ηλικιωμένοι), που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι εταίρος του προγράμματος.

Η ενέργεια που απαιτείται για την κίνηση των δύο οχημάτων, θα καλύπτεται από την εγκατάσταση κατάλληλα διαστασιολογημένου Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής, και το σύνολο της δράσης είναι ενταγμένο στην στρατηγική του Δήμου Πρεσπών, να καταστεί κλιματικά ουδέτερος στην επόμενη δεκαετία, πετυχαίνοντας την παροχή δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών πρώτης ποιότητας, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Τη μελέτη απαιτήσεων του σταθμού παραγωγής και των τεχνικών χαρακτηριστικών των δύο οχημάτων εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Η μέγιστη διαδρομή της υπηρεσίας που θα εξυπηρετεί το όχημα υπερκαλύπτεται από την αυτονομία του οχήματος που είναι διπλάσια, κάνοντάς έτσι την υπηρεσία “βοήθεια στο σπίτι”, ιδανική χρήση για ηλεκτρικό όχημα.

Εταίροι του προγράμματος, εκτός της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Πρεσπών είναι:

  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (επικεφαλής εταίρος)
  • Δήμος Μπίτολα (Βόρεια Μακεδονία)
  • Δήμος Ρέσεν (Βόρεια Μακεδονία)
  • Δήμος Φλώρινας
  • Πανεπιστήμιο Πατρών

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για την προμήθεια τριφασικών φορτιστών και συστήματος φωτοβολταϊκών, που θα παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια, ώστε τελικά η χρήση του συνόλου των οχημάτων, να προκαλεί σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ηρακλείου: Πρόγραμμα κατ΄ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας

Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα υλοποιεί ο δήμος Ηρακλείου προσφέροντας κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα σε άτομα…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 04 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες από τον Δήμο Ιλίου

Σε νέες καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες προχωρά ο Δήμος Ιλίου, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και…

Καλές Πρακτικές ΟΤΑ 03 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση του δήμου Τρικκαίων σε επιχειρήσεις για συμμετοχή τους στο TriCoin

Καινοτόμο πρόγραμμα επιβράβευσης των πολιτών μέσω χρήσης δημοτικών υπηρεσιών και άθλησης υλοποιεί ο δήμος Τρικκαίων. …