«Φρένο» στην σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αχελώου βάζει με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που είχε θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απεφάνθη πως η εκτροπή παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, κρίνοντας πως το σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε με νόμο του 2006 βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.
Να σημειωθεί πως το έργο εκτροπής θα μπορούσε να υλοποιηθεί – παρά τις επιβλαβείς συνέπειες – μόνο για σημαντικούς λόγους που σχετίζονται με την υγεία των ανθρώπων και πάντα βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα λάβει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής της περιοχής Natura.
Με αυτό το «παράθυρο» ανοιχτό, το οποίο άφησε το ΔΕΕ, μένει τελικώς στο ΣτΕ να κρίνει οριστικά αν θίγεται η ακεραιότητα των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας της περιοχής του Αχελώου. Το ΣτΕ εξάλλου, θα κληθεί να συνυπολογίσει έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα στην τελική του απόφαση, τον οικονομικό, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, για το οποίο η ΕΕ έχει απορρίψει την προοπτική χρηματοδότησής του από κοινοτικούς πόρους.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων πάντως, οι φορείς της περιοχής και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν αντιταχθεί στο έργο, εκτιμούν πως τα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου οδηγούνται οριστικά στις καλένδες.