Άρθρο Localit 14 Οκτωβρίου, 2019

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας απέρριψε την μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε “Ζακ Κωστόπουλου”

Απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας η πρόταση του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» να μετονομαστεί η οδός Γλάδστωνος σε «Ζακ Κωστόπουλος».

Ο εισηγητής της πρότασης και επικεφαλής του συνδυασμού Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε  πως είναι το «μικρότερο που μπορεί να κάνει ο δήμος στα πλαίσια του σεβασμού της διαφορετικότητας», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως  «απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση για την καταπολέμηση της  μισαλλοδοξίας».

Στη συνέχεια μιλώντας ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε την πρόταση ως «μία έμπρακτη απόδειξη, όχι μόνο ευαισθησίας αλλά και ενός πραγματικού ανθρωπισμού», και ότι «η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μας συγκλόνισε όλους. Όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του τόσο άδικα, αφήνει σε όλους μας ένα, αν θέλετε, έντονο ψυχικό αποτύπωμα. Είναι ένα σύμβολο για έναν αγώνα που καλείται να δώσει η πόλη μας, ολόκληρη, ενωμένη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία».

Γι αυτό  ζήτησε να μην περιοριστεί η συζήτηση στη μετονομασία ενός δρόμου και πρότεινε   λοιπόν, να τοποθετηθεί στην Αθήνα ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ρατσισμού και κατά του μίσους και υπέρ της αγάπης..

Με τη δημιουργία μνημείου συμφώνησε κι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «ο Ζακ έχει προσφέρει πάρα πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να γίνουν τα αυτονόητα πράγματα κατανοητά».

Αναφορικά με το μνημείο, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τη δημιουργία μνημείου αλλά αν δεν έχει σαφή αναφορά στον Ζακ τότε είναι σαν να προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι. Η μετονομασία του δρόμου έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Θα συμφωνούσαμε με την πρόταση του κ. Μπακογιάννη αν αυτό είχε σαφή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο».

Ο Νίκος Σοφιανός , επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότεινε τη δημιουργία μνημείου στην περιοχή, αφιερωμένο στο όνομα του Ζακ Κωστόπουλου, χωρίς όμως να γίνει δεκτή.

Η πρόταση που τελικά επικράτησε ήταν αυτή του κ. Μπακογιάννη, για τη δημιουργία ενός (γενικού) μνημείου κατά της μισαλλοδοξίας.

Στα πλαίσια της συζήτησης, διαβάστηκε και η κοινή δήλωση των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, που καλούσε το συμβούλιο να ψηφίσει τη μετονομασία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…