Άρθρο Localit 16 Οκτωβρίου, 2019

Το δίκτυο πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» παρέδωσε πρόταση για την ενεργειακή μετάβαση της Μεγαλόπολης στην περιφέρεια Πελοπονήσσου

Ο αρχικός σχεδιασμός για την Ενεργειακή Μετάβαση στο δήμο Μεγαλόπολης παρουσιάστηκε και παραδόθηκε από τον πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη»  Δημήτρη Καφαντάρη και το γενικό διευθυντή του Δικτύου Ιωάννη Γεώργιζα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε από το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη»  σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αποτελεί βάση για τη διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στην τοπική κοινωνία. Μετά τη ολοκλήρωση της διαβούλευσης  θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις  που θα προταθούν και θα χρηματοδοτηθούν, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες στη Μεγαλόπολη από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η πρόταση  υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνάψει το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη και ο δήμος Μεγαλόπολης και το οποίο έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπουλης από το 2018.

Ο αρχικός σχεδιασμός συγκεντρώνει ιδέες και προτάσεις καθώς και πρακτικές από αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης, οι οποίες πλήττονται από την παύση της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη ή λιθάνθρακα και περνούν στη μεταλιγνιτική εποχή. Οι πρακτικές αυτές αναλύονται και προσαρμόζονται ως δράσεις στην περίπτωση της  Μεγαλόπολης, ώστε η συγκεκριμένη εργασία να αποτελέσει οδηγό για την τελική επιλογή και τον πιθανό εμπλουτισμό των δράσεων μετά τη διαβούλευση.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου και περιφερειάρχης Π. Νίκας, τίθεται επικεφαλής του εγχειρήματος.

Τις επόμενες ημέρες, στελέχη της «Βιώσιμης Πόλης» θα μεταβούν στις Βρυξέλλες ώστε να συμφωνηθεί ο τρόπος υποστήριξης στον τελικό σχεδιασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για την Ενεργειακή Μετάβαση της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Δίκτυο Πόλεων “ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ” αποτελεί μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ENERGY CITIES. Το συγκεκριμένο δίκτυο αποτελείται από 1.000 τοπικές κυβερνήσεις σε 30 χώρες, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα με την συμμετοχή της Βιώσιμης Πόλης ως collective member και τριών ακόμα μελών. Όραμά τους, η ριζική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος και η ενεργειακή μετάβαση μέσα από τη συνετή χρήση πόρων, και τη συνεργασία και το διάλογο ανάμεσα στους πολίτες, στους τοπικούς και ευρωπαϊκούς ηγέτες και στα ινστιτούτα.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας: Κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Δυτικής Μακεδονίας

Σε προσφυγή στο ΣτΕ προχώρησε σήμερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας ζητώντας να…

Υπουργείο Εσωτερικών 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ΟΤΑ το αργότερο μέχρι 15 Οκτωβρίου

Το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι ΟΤΑ υποχρεούνται να υποβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών αναλυτική…

Ρεπορτάζ 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: Το 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ «Για πάντα παιδί»

Το 1ο Συμπεριληπτικό Παιδικό Φεστιβάλ Χαλκίδας «Για πάντα παιδί», διοργανώνει με αφορμή τη συμπλήρωση ενός…