Άρθρο Localit 27 Σεπτεμβρίου, 2019

Το 40% των ειδών δένδρων στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση

Πάνω από το 40% των ειδών δένδρων που είναι παρόντα στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), επισημαίνοντας πως ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η εισαγωγή χωροκατακτητικών ξένων ειδών. 
Είναι η πρώτη φορά που η IUCN, που έχει την έδρα της στο Γκλαντ της Ελβετίας, δημοσιεύει μια «Κόκκινη Λίστα» των ευρωπαϊκών δένδρων. Με την ευκαιρία αυτή, ο οργανισμός εξέτασε την τύχη 454 ειδών δένδρων που είναι παρόντα στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Ορισμένα απ’ αυτά φύονται στην Ευρώπη, αλλά και αλλού στον κόσμο. Μεταξύ των ειδών αυτών, 42% θεωρούνται απειλούμενα και παρουσιάζουν συνεπώς «αυξημένο κίνδυνο εξάλειψης», αναφέρεται στην έκθεση της IUCN.
Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ενδημικά είδη –που δεν φυτρώνουν παρά μόνο στην Ευρώπη–, 58% απειλούνται και 15% βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο.
Η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών, η μη βιώσιμη εκμετάλλευση των δασών και η ανάπτυξη των πόλεων είναι οι κύριες απειλές στις οποίες οφείλεται η μείωση των ειδών δένδρων στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι ασθένειες, η αποδάσωση, η κτηνοτροφία και οι αλλαγές στα οικοσυστήματα, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τις πυρκαγιές, αποτελούν άλλους κινδύνους που απειλούν τα δένδρα στην Ευρώπη.
«Είναι ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς πως περισσότερα από τα μισά ενδημικά είδη δένδρων της Ευρώπης απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση», δήλωσε ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση της «Κόκκινης Λίστας». 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Μystreet»: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για καταγγελία αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα

Οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των δομών κοινωνικής μέριμνας στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας…

Ρεπορτάζ 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαντορίνη: Έρευνα του ΕΚΠΑ για τον εντοπισμό περιοχών αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου

Συστηματική έρευνα στο ανάγλυφο της Σαντορίνης διεξάγει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του…