Άρθρο Localit 17 Απριλίου, 2015

Την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου διεκδικεί ο δήμος Πατρέων

λιμενική ζώνη ΠάτραςΔήμος και φορείς της Πάτρας διεκδικούν την άμεση και οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης.

Η περιοχή που διεκδικείται εκτείνεται από τις εκβολές του χείμαρρου Διακονιάρη, έως τις εκβολές του χείμαρρου Μείλιχου.

Όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, «διεκδικούμε να παραχωρηθεί άμεσα και οριστικά στο δήμο και στο λαό της Πάτρας, το παραλιακό μέτωπο, γιατί δεν θέλουμε διαβατήριο για τη θάλασσά μας».

Επίσης, ο δήμαρχος προσθέτει, ότι «διεκδικούμε και την χρηματοδότηση της ανάπλασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό». Μάλιστα, όπως σημειώνει, «πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο και δωρεάν χρήση, ώστε να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό».

Ως προς την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, ο Νίκος Τζανάκος αναφέρει ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για εκπόνηση μελέτης, που θα προτείνει το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό της Πάτρας υπάρχουν οι βασικές κατευθύνσεις.

Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Νίκος Τζανάκος, «η πόλη της Πάτρας, εδώ και τέσσερες δεκαετίες, διεκδικεί το θαλάσσιο μέτωπό της» και προσθέτει: «Οι παλιές λιμενικές εγκαταστάσεις εκτείνονται ακριβώς μπροστά στο ιστορικό της κέντρο, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών στην θάλασσά τους». Όπως συμπληρώνει, «παράλληλα με την περίφραξη του παλιού λιμανιού και σε όλο του το μήκος, οδεύει η υπέργεια σιδηροδρομική γραμμή».

Οι πρωτοβουλίες για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου πήραν πιο οργανωμένη μορφή το 2007, δηλαδή τρία χρόνια πριν παραδοθεί σε πλήρη χρήση το νέο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από το παλιό. Έτσι λοιπόν δήμος και φορείς άρχισαν να διεκδικούν την απόδοση της παραλιακής ζώνης, που περιλαμβάνει και το παλιό λιμάνι. Όμως, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του εμπορικού τμήματος του νέου λιμανιού, εξακολουθεί να λειτουργεί για την συγκεκριμένη χρήση, τμήμα του παλιού λιμανιού. Μάλιστα, σε αυτό το τμήμα εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ο διεθνής κώδικας ασφάλειας ISPS, με αποτέλεσμα να είναι ελεγχόμενη η πρόσβαση οχημάτων και πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Για πρώτη φορά δημιουργείται αντιπυρική ζώνη στην Πετρούπολη

Αντιπυρική ζώνη μήκους 4.481 μ. και πλάτους 10 μ. δημιουργείται για πρώτη φορά στα όρια…

Με μια ματιά 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία του δήμου Αμαρουσίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τη συνεργασία του με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναπτύξει ο δήμος Αμαρουσίου, με στόχο…

Ρεπορτάζ 17 Απριλίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη υπό τον Γ. Κεφαλογιάννη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τρίπολη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη…