Άρθρο Localit 10 Απριλίου, 2020

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ζητούν η περιφέρεια και οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου


Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά πρόκειται να ζητήσουν από την κυβέρνηση η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όλοι οι δήμοι των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, όπως αποφασίστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της κατάστασης, η ενδυνάμωση της συνεργασίας και η ιεράρχηση όλων των προτεραιοτήτων της περιόδου, κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα.

Αφού έγινε μια αποτύπωση της παρούσας κατάστασης, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ζητήματα που είχαν τεθεί κατά τη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας για την προώθησή τους προς την κυβέρνηση, είχαν προχωρήσει προς τη θετική κατεύθυνση, όπως η λήψη πρόσθετων μέτρων για την μετακίνηση πολιτών προς και μεταξύ των νησιών, η χωρίς περιορισμούς μεταφορά των ζώων ενόψει και της περιόδου του Πάσχα και η προμήθεια αντιδραστηρίων για την λήψη δειγμάτων στις δομές υγείας των νησιών.

Κοινή επίσης υπήρξε η θέση ότι η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώνεται από την κρίση της πανδημίας αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, της τάξης των 10 δισ. ευρώ, πλέον αφαιρεί όλα τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών και διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ως κρίσιμο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας. Όλοι οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο να καταθέσουν το σχετικό αίτημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με το δίκαιο αίτημα της αύξησης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Την επόμενη μέρα οι ανάγκες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου είναι εμφανώς αυξημένες και θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων και εργαλείων. Σήμερα, μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υψηλότερο και σημαντικότερο σε συνδυασμό με την ελάφρυνση των Διοικητικού πλαισίου», πρότεινε ο περιφερειάρχης, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με τις πάγιες και διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης δεν θα επιτρέψει στους δήμους και τις περιφέρειες να λειτουργήσουν με έναν τρόπο αποτελεσματικό σε μία πολύ δύσκολη και απαιτητική επόμενη μέρα.

Μάλιστα, αποφασίσθηκε ότι κατά την επόμενη σύσκεψη Αιρετών Α’ και Β΄ βαθμού θα επιχειρηθεί η κοινή διαμόρφωση ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της επόμενης μέρας, καθώς το σημερινό διοικητικό περιβάλλον δεν δίνει τα εργαλεία, αλλά κυρίως τα αντανακλαστικά στην αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το έργο της και να σταθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διεθνείς Σχέσεις 14 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
6ο FORUM ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, Γενεύη, 13-14.10.2026
Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 14 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΕΔΕ – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Κοινές ομάδες εργασίας για το ενεργειακό κόστος των Δήμων, τις ΔΕΥΑ και τη διαχείριση αποβλήτων

Στο επίκεντρο της συνάντησης η οικονομική πίεση στην Αυτοδιοίκηση, ο ενεργειακός συμψηφισμός, η επιστροφή των…

Με μια ματιά 13 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Αρχιτεκτονική για παιδιά» στην Κοζάνη

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αρχιτεκτονική για παιδιά» ξεκινά την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026…