22 Απριλίου, 2021

Τηλεδιάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Λιγότερη γραφειοκρατία στις διαδικασίες για τον καθαρισμό των ακαθάριστων οικοπέδων.

Τηλεδιάσκεψη ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Απριλίου ο Πρόεδρος, η Εκτελεστική Επιτροπή και το προεδρείο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε το κομβικό σημείο που βρίσκεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας και την ανάγκη για πιο στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τέσσερα σημαντικά ζητήματα ανέδειξε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε έθεσε τρία ζητήματα, που αφορούν τους Δήμους και τη συμβολή τους στην αντιπυρική θωράκιση της χώρας.

Το πρώτο ζήτημα μετά και την εφαρμογή της νέας, βελτιωμένης νομοθεσίας, είναι η αποσαφήνιση και ο ξεκάθαρος διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, ώστε οι Δήμοι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τα όρια ευθυνών τους.

Επισημάνθηκε επίσης το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει με τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα απαιτούνται για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Η Κ.Ε.Δ.Ε. προτείνει αντί των χρονοβόρων διαδικασιών ειδοποίησης με συστημένες επιστολές κλπ, να προβλέπει ότι την 1η Μαΐου, όλα τα οικόπεδα θα πρέπει να είναι καθαρά, αλλιώς χωρίς άλλη ειδοποίηση, οι Δήμοι να μπορούν να προχωρούν στον καθαρισμό τους και την επιβολή των σχετικών προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα της έγκαιρης ενίσχυσης των Δήμων και των Συνδέσμων τους με τους απαραίτητους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται για να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, ενώ επισημάνθηκε το κενό που δημιουργήθηκε από την μη πρόσληψη εργαζόμενων με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από τα Δασαρχεία της χώρας, μέτρο που στο παρελθόν είχε βοηθήσει σημαντικά.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Είμαστε άμεσοι συνεργάτες και έχουμε πολλή δουλειά για να προφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας και αυτό το καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά την παρέμβαση του στην τηλεδιάσκεψη. Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ και του συνόλου της Αυτοδιοίκησης για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πολίτες.

Υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς: Με αυξημένους πόρους θα δώσουμε τη μάχη τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την εκταμίευση 102 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αγορά μηχανημάτων έργου που θα μπουν στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα ανακοίνωσε  ότι η Πολιτική Προστασία θα έχει αυτόνομο πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ και μέσω αυτού, απελευθερώθηκαν 46 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ και αυτά τα χρήματα θα προστεθούν στην ενίσχυση των Δήμων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε επίσης να επισπευστούν οι διαδικασίες των Δήμων για την επικαιροποίηση και εναρμόνιση των Ειδικών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η σταδιακή μονιμοποίηση των 2.500 εποχικών υπαλλήλων γιατί όπως είπε: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια κουβέντα, είναι μια κατάσταση που είναι παρούσα, είναι σοβαρή και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι. Έχουμε θέληση και διάθεση. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε μια πατριωτική δουλειά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης, Βλάσσης Σιώμος έθιξε εκ νέου το ζήτημα των ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την ετήσιας χρηματοδότησης που ακόμη δεν έχουν έρθει στους Δήμους, ενώ ήδη οι Δήμοι το τελευταίο δεκαπενθήμερο αντιμετώπισαν πάνω από εκατό πυρκαγιές. Ο κ. Σιώμος αναφέρθηκε τέλος στον ρόλο των εθελοντών και τις προτάσεις που έχει κάνει η ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό.

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Δημοσθένης Κουπτσίδης

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Δημοσθένης Κουπτσίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των τεχνολογιών και καινοτομιών για την πρόληψη των πυρκαγιών ειδικά σε δύσβατες περιοχές της χώρας. Έθεσε το θέμα των 4μηνών που πρέπει να επεκταθούν σε 5μηνα για τους υπαλλήλους για όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος και να μπουν κριτήρια έκτασης για την χρηματοδότηση των Δήμων.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη ήταν : Λάζαρος Κυρίζογλου, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δημήτρης Κάρναβος, Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ-Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ-Δημ.Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, Ηλίας Αποστολόπουλος – Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Γιώργος Ιωακειμίδης- Δήμαρχος Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Απόστολος Καλογιάννης-Δήμαρχος Λαρισαίων, Γιάννης Λυμπέρης- Δήμαρχος Ήλιδας, Νίκος Μελετίου-Δήμαρχος Ασπροπύργου, Βαγγέλης Μπαρμπάκος- Δημ.Σύμβουλος Καλλιθέας, Δημήτρης Τσιαντής- Δημ. Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα.

Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος-Δημ. Σύμβουλος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Δημοσθένης Κουπτσίδης- Δημοτικός Σύμβουλος Γρεβενών.

Πρόεδροι Περιφερειακών Ενοτήτων Δήμων (ΠΕΔ)

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βασίλης Μαυρίδης – Δήμαρχος Ορεστιάδας
Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος – Δήμαρχος Γαλατσίου
Βορείου Αιγαίου, Ευστράτιος Κύτελης – Δήμαρχος Μυτιλήνης
Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παυλόπουλος – Δήμαρχος Καλαβρύτων
Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δασταμάνης – Δήμαρχος Γρεβενών
Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης – Δήμαρχος Δωδώνης
Θεσσαλίας, Θανάσης Νασιακόπουλος – Δήμαρχος Κιλελέρ
Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Παρίσης – Δήμαρχος Αργοστολίου
Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης – Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη
Κρήτης, Γιάννης Κουράκης – Δήμαρχος Ηρακλείου
Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης – Δήμαρχος Ρόδου
Πελοποννήσου, Δημήτρης Καμπόσος – Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών
Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης – Δήμαρχος Καρπενησίου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 24 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μήνυμα του Πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η 47η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα τιμής αλλά και προβληματισμού.   Τιμούμε…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου ... 22 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου με τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Προχωράμε για τη θεσμική αναβάθμιση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης   Τα γραφεία…

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου 22 Ιουλίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιστολή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για τα προβλήματα σε Δήμους λόγω της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων...