Άρθρο Localit 04 Φεβρουαρίου, 2021

Τηλεδιάσκεψη Μ. Βορίδη με το Δίκτυο Κοινοτήτων για τις αλλαγές στο νέο εκλογικό νόμο

Ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σε ότι αφορά στις κοινότητες  ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης  με την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος.

Η Συντονιστική Επιτροπή  έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στις προωθούμενες αλλαγές και συγκεκριμένα με την  κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους προέδρους και συμβούλους των Κοινοτήτων, την κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε δήμου, τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τον  άνισο τρόπο  εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, τη μετατροπή των συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών και κατ΄ επέκταση τη διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, την υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων.

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές οδηγούν στην ερήμωση των χωριών,  στην περαιτέρω υποβάθμιση  της ζωής των κατοίκων στην επαρχία, την απεμπόληση των νέων από τα κοινά, τη δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων και εν τα τέλει, στην επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βορίδης ξεχώρισε ως βασικά τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες και τη χρήση της πάγιας προκαταβολής, για τα οποία όπως τόνισε δεν μεταβάλλονται από την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Επίσης επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τους δημάρχους προς τις Κοινότητες, η οποία προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο, και δεσμεύτηκε ότι θα ακούσει και την πλευρά των δημοτικών Αρχών επί του συγκεκριμένου θέματος αλλά και επί του συνόλου των ζητημάτων.

Ωστόσο ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει αντιστοίχιση των δημοτικών δυνάμεων,  ενώ υπεραμύνθηκε της σκοπιμότητας κατάργησης της ξεχωριστής διαδικασίας εκλογής των αιρετών των Kοινοτήτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Γαλησσάς Σύρου, Ιωάννης Βουτσίνος, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή, Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, Αμπελοχωρίου Μετεώρων, Σάκης Νικογιάννης, Πτολεμαίδας Εορδαίας, Ισαάκ Νικολαΐδης, Εξαλόφου Λαγκαδά, Πελαγία Χρυσανθακοπούλου, Περάματος Λέσβου, Κίμων Χρυσίδης και Καμαρίνας Πρεβέζης, Θεόδωρος Δράκος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραλείψεις στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας σε 14 υδατικά διαμερίσματα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδικάζει για πρώτη φορά την Ελλάδα λόγω της παράλειψής της…

Ρεπορτάζ 06 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τραγωδία στην Ποσειδώνος: Νεκρή δημοτική υπάλληλος σε σύγκρουση απορριμματοφόρου με ταξί

Μια δημοτική υπάλληλος έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε νωρίς το πρωί…

Ρεπορτάζ 05 Ιουνίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δυστύχημα στο λούνα παρκ: Έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά αιρετών και δημοτικών…