Tη δτρατηγική, για να καταστεί η Αττική Μητρόπολη Υγείας και Ευεξίας, αξιοποιώντας την προνομιακή θέση της, έναντι άλλων μεγάλων πόλεων του εξωτερικού, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, σε εκδήλωση για τον «Τουρισμό Υγείας στην Αττική» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Money Show, διοργανώθηκε από τo Eλληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, του Ελληνοτουρκικού και του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου και συμμετείχαν διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, στελέχη της αγοράς, από το χώρο του τουρισμού και του επιχειρείν και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις ενδιαφέρουσες ομιλίες.
Ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι άλλων μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών του εξωτερικού, οι οποίες συνήθως πέρα από τον αστικό τους χαρακτήρα, δεν διαθέτουν τόσα πλεονεκτήματα, σε επίπεδο ενδιαφερόντων.
«Όραμά μας είναι να γίνει η Αττική Μητρόπολη Υγείας και Ευεξίας. Να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της διεθνούς αγοράς, εμπνέοντας τον ταξιδιώτη του κόσμου, με τις υπερσύγχρονες παροχές του σήμερα και τις γνήσιες μνήμες υγείας του χτες, όπως ξεδιπλώνονται από την Ιστορία και τον πολιτισμό μας κάτω από τον Αττικό ουρανό», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:
«Με το βλέμμα στραμμένο στην Αττική, θεωρώ ότι η ανάπτυξη του Τουρισμού είναι απόλυτα συνυφασμένη, με όσα η περιοχή διαθέτει αλλά και ταυτόχρονα, στερείται. Διαθέτει το σύνολο σχεδόν του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά στερείται ταυτότητας. Ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, είναι η ιδανική ταυτότητα που εκτινάσσει την λάμψη της, σε κάθε ταξιδιώτη της γης .Είναι σαφές ότι οι δυνατότητες της Αττικής συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας είναι απεριόριστες. Τα περιθώρια ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεδομένου του εύρους των θεματικών μορφών που προσφέρει η περιοχή, είναι μεγάλα.
Από συνέδρια και επιχειρηματικές συναντήσεις, μέχρι αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά και αθλητικά ενδιαφέροντα που μπορούν να πλαισιώσουν οποιοδήποτε λόγο επίσκεψης είτε είναι για επαγγελματικούς λόγους είτε για διακοπές. Έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα, την τάση σύνδεσης των επαγγελματικών ταξιδιών, με την αναψυχή. Και αυτό, τη στιγμή που η φυσιολατρία περιλαμβανομένου του περιπατητικού τουρισμού, ο τουρισμός υγείας, ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός και φυσικά , η ψυχαγωγία και το shopping, συμπληρώνουν την εικόνα του προορισμού. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συναποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε ένα σωστά δομημένο σχέδιο ανάδειξης της περιοχής που διαθέτει σχεδόν το μισό του πληθυσμού της επικράτειας, άρα έχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας και των θέσεων εργασίας και συγκεντρώνει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού τουριστικού ρεύματος, με δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης στο χώρο και στο χρόνο. Ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, εξ ορισμού ενισχύει και άλλες θεματικές μορφές τουρισμού και φυσικά θα προσδώσει στην Περιφέρεια Αττικής την ποιοτική διάσταση που έχει ανάγκη και δικαιούται», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Στη συνέχεια, ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποίησαν οι κάτωθι:
Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Ψυχίατρος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων:
“Τουρισμός Υγείας και τα παράλληλα οφέλη των Δήμων»
Παναγιώτης Κουτσίκος, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος του ΕΤΕΕ – ΕΒΕΒΕ, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Γενικός Πρόξενος του El Salvador στην Ελλάδα:
«Η συμβολή των Επιμελητηρίων στον Τουρισμό Υγείας»
Γιώργος Κακουλίδης, Σύμβουλος Διοίκησης Open Health Alliance, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας:
«Cluster Καινοτομίας για τον Τουρισμό Υγείας»
Πέτρος Μαμαλάκης, Γ.Γ. ΕΛΙΤΟΥΡ, Γ.Γ. IHTC, CEO & Founder “Vitabooking” :
“O Κόμβος του Τουρισμού Υγείας Vitabooking.com»
Διονυσία Έλληνα, Διευθύνουσα Σύμβουλος Oceanis Filyra:
“Αττική, τόπος ευεξίας από την αρχαιότητα έως σήμερα – Τουρισμός Υγείας, Ιστορικότητα και Well-being»
Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής:
«Ιαματική Ιατρική και προοπτικές για την Ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας»
Κωνσταντίνος Πάντος, Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος IHTC, Αντιπρόεδρος G.G.D.I, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΙΤΟΥΡ, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής:
«Τεχνητή Γονιμοποίηση, ένα ώριμο προϊόν για τον Τουρισμό Υγείας»
Νικόλαος Σ. Κουβελάς, Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Athens Dental Tourism Cluster, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΙΤΟΥΡ:
«Ποιοτική Οδοντιατρική: ο μόνος τρόπος ανάπτυξης στον οδοντιατρικό τουρισμό»
Χριστόφορος Τζερμιάς, MD, FASLMS, Δερματολόγος, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ:
« Κοσμητική Ιατρική: Τομέας Ανάπτυξης Τουρισμού Υγείας»
Αλέξανδρος Οικονόμου, Ψυχολόγος – Msc Ψυχικής Υγείας, Iατρική Σχολή Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας:
«H συμβολή της ψυχικής υγείας στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού – Μοντέλο Ανάπτυξη»
Αντώνιος Πολυδώρου, Επίτιμος Καθηγητής Καρδιολογίας, Τ. Αντιπρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου:
«Δομή και διαδικασίες για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Αττική».