Άρθρο Localit 25 Φεβρουαρίου, 2015

Τι προβλέπει η επιστολή Βαρουφάκη για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο

δημόσιοΈνα πλέγμα μεταρρυθμίσεων για τη δημόσια διοίκηση περιλαμβάνει η επιστολή Βαρουφάκη που εστάλη στους θεσμούς. Ειδικότερα όπως προκύπτει μεταξύ άλλων η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να:

  • Αναμορφώσει το δίκτυο των μισθών στον δημόσιο τομέα με σκοπό να αποσυμπιεστεί η κατανομή αμοιβών μέσω αύξησης της παραγωγικότητας και κατάλληλων πολιτικών προσλήψεων χωρίς να μειωθούν οι ελάχιστοι μισθοί με τη διασφάλιση ότι το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα δεν θα αυξηθεί.
  • Εξορθολογήσει τα μη-μισθολογικά οφέλη, για να μειωθεί η συνολική δαπάνη, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα και σε συμφωνία με τις ορθές πρακτικές της Ε.Ε.
  • Προωθήσει μέτρα για να: βελτιωθούν οι μηχανισμοί προσλήψεων, ενθαρρυνθεί η αξιοκρατική τοποθέτηση ατόμων σε θέση ευθύνης, βασιστεί η αξιολόγηση των υπαλλήλων σε πραγματική αξιολόγηση και ιδρυθούν δίκαιες διαδικασίες μεγιστοποίησης της κινητικότητας των ανθρώπινων και άλλων πόρων του δημόσιου τομέα.
  • Μειώσει (α) τον αριθμό των Υπουργείων (από 16 σε 10), (β) τον αριθμό των «ειδικών συμβούλων» της γενικής κυβέρνησης και (γ) μειώσει τα οφέλη των υπουργών, μελών του Κοινοβουλίου και των κορυφαίων αξιωματούχων (λχ αυτοκίνητα, έξοδα ταξιδιών, επιδόματα κλπ).
  • Κάνει αυστηρότερη τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και θα περιλάβει σ’ αυτή τα μέγιστα επίπεδα δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς προβλέπονται μέτρα που στοχεύουν να:

  • Μετατρέψουν τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά σε εθνική προτεραιότητα και να λειτουργήσει πλήρως το Εθνικό Σχέδιο Κατά της Διαφθοράς.
  • Στοχοποιήσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων και των προϊόντων καπνού (για την αποφυγή απώλειας εσόδων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισαγωγής), και να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα χρήματος.
  • Ιδρύσουν ένα διάφανο, ηλεκτρονικό λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο θεσμικό πλαίσιο για δημόσιους διαγωνισμούς/προμήθειες – επαναφέροντας τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (το δημόσιο ηλεκτρονικό μητρώο δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις δημόσιες δαπάνες).

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέος, έκτος ομαδικός τάφος βρέθηκε στις Συκιές, αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σ. Δανιηλίδης

Νέος, έκτος ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων του Εμφυλίου πολέμου εντοπίστηκε στις Συκιές κατά τη…

Ρεπορτάζ 12 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος Ν. Κέρκυρας εξαιτίας του προβλήματος της λειψυδρίας

Οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας στον Δήμο…

Ρεπορτάζ 08 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πλούσιο πρόγραμμα και ξεχωριστές συνεργασίες στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 18-27/7

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Maguy Marin, Χρήστο Παπαδόπουλο, Damien Jalet, Omar Rajeh και Kat Válastur,…