Άρθρο Localit 31 Ιανουαρίου, 2020

Τι δείχνει μελέτη για την παρουσία των δήμων στο διαδίκτυο

Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα  για την παρουσία των δήμων της χώρας στο διαδίκτυο καταλήγει  διπλωματική εργασία των Πάτρα Χ. Χατζηϊωαννίδου  και Κωνσταντίνου Μ. Βογιατζή με τίτλο “Ανάλυση των Διαδικτυακών Τόπων των Ελληνικών Δήμων, με βάση το Ελληνικό Πλαίσιο Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων”.

 Η εργασία του εκπονήθηκε στα πλαίσια των μεταπτυχιακών τους σπουδών στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Τεχνολογίες και Διοίκηση Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων , Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Πολυτεχνική σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2018.

Στην τριμελή επιτροπή επικύρωσης συμμετείχαν οι : Ι. Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επιβλέπων Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων , Ε. Λουκής, Καθηγητής, Μέλος Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων , Σ. Κοκολάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μέλος Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιου Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Από τα εξαχθέντα αποτελέσματα της εργασίας, οι ερευνητές, συμπεραίνουν ότι «η παρουσία των Ελληνικών Δήμων στο Διαδίκτυο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα νόμισμα με δυο όψεις».

Όπως αναφέρουν στην περίληψη της εργασίας σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και ανάλυση των Διαδικτυακών τόπων των 325 Δήμων της χώρας και ο προσδιορισμός της συμμόρφωσης τους στους κανόνες του Πλαισίου Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων. 

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κατηγοριοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης και εξ’ αποστάσεως έλεγχος ογδόντα (80) κανόνων (υποχρεωτικών, προαιρετικών, καθώς και επί μέρους στοιχείων συμμόρφωσης).

Με βάση το κριτήριο αυτό ακολουθεί κατάταξη των Δήμων και ανάδειξη των δημοφιλέστερων εξ’ αυτών,

Σύμφωνα με το τελικό γενικό ποσοστό συμμόρφωσης τους, αλλά και σύμφωνα με τον βαθμό συμμόρφωσης τους σε κάθε επιμέρους ελεγχθείσα βασική κατηγορία κανόνων του Πλαισίου Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων, γίνεται η κατάταξη των δήμων και η ανάδειξη των δημοφιλέστερων εξ αυτών. 

Μέσα από την μελέτη και ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας  γενικότερη εκτίμηση είναι ότι  «οι Δημόσιοι Διαδικτυακοί Τόποι των Δήμων παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη οργανωτικού σχεδιασμού που σχετίζεται με την διαδικτυακή παρουσία τους και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δημότες, επισκέπτες και επιχειρήσεις» .

Πιο συγκεκριμένα από τα  εξαχθέντα αποτελέσματα της εργασίας οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι «η παρουσία των Ελληνικών Δήμων στο Διαδίκτυο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα νόμισμα με δυο όψεις».

Όπως αναφέρεται στην εργασία:

«Από την μια πλευρά, την θετική, τα υψηλά ποσοστά στις κατηγορίες της Ονοματοδοσίας, της Εικαστικής Παρουσίασης και της Δομής – Περιεχομένου αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη και έχουν ως άμεση συνέπεια την επίτευξη υψηλού βαθμού ομοιομορφίας και ομογενοποίησης του περιεχομένου που διαχειρίζονται και δημοσιεύουν οι Διαδικτυακοί Τόποι των Δήμων.

Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης εμφανίζουν οι κατηγορίες που σχετίζονται με την Εκτύπωση – Αποθήκευση και τις Υπηρεσίες Ενημέρωσης / Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας.

Στην βελτίωση των κατηγοριών αυτών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία αφού μέσα από αυτές επιτυγχάνεται ουσιαστικά τόσο η ανεύρεση όσο και η αξιοποίηση της δημόσιας πληροφορίας.

Η αρνητική όψη του νομίσματος και εκεί που υφίσταται σοβαρότατο ζήτημα είναι στις κατηγορίες που αφορούν την παροχή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, αλλά και των κατηγοριών που άμεσα σχετίζονται με αυτές, ήτοι στις κατηγορίες των Ηλεκτρονικών Πληρωμών και της Πρόσβασης – Αυθεντικοποίησης των Χρηστών.

Η υπάρχουσα κατάσταση έτσι όπως έχει ποσοστιαία αποτυπωθεί εμφανίζει μια εικόνα που ως πρακτική συνέπεια έχει να δυσχεραίνονται οι συναλλαγές των υπηρεσιών με το κοινό, σε καμία περίπτωση να μην βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας και ταχύτητας εξυπηρέτησης των  συναλλασσομένων και ουσιαστικά να καθιστά ανενεργή την όποια προσπάθεια γίνεται για την διάθεση και υποστήριξη υπηρεσιών μέσω εναλλακτικών – ηλεκτρονικών καναλιών.

Οι κατηγορίες που σχετίζονται με τα Δικαιώματα Εγγραφής των Χρηστών, αλλά και τα Πνευματικά Δικαιώματα εμφανίζουν και αυτές σχετικά χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης και συνεπώς σημαντικά περιθώρια βελτίωσης τα οποία αν και όταν υλοποιηθούν αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση του αισθήματος εμπιστοσύνης του συναλλασσομένου κοινού και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση του, που είναι και ο αντικειμενικός στόχος.

Οφείλουν συνεπώς όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνειδητοποιήσουν την σημασία και χρησιμότητα υιοθέτησης των κανόνων του Πλαισίου Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων και να καταβάλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια συμμόρφωσης στους κανόνες και τα πρότυπα που ορίζονται από αυτό.

Μόνο μέσα από την διαδικασία αυτή οι φορείς θα λάβουν την απαιτούμενη ώθηση προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα ηλεκτρονικοποίησης που είναι η διάθεση περιεχομένου και υπηρεσιών μέσω κεντρικών κυβερνητικών πυλών, όπως ο διαδικτυακός τόπος των ΚΕΠ και η κεντρική διαδικτυακή πύλη ΕΡΜΗΣ».

Αναλυτικά η διπλωματική εργασία στο: http://hellanicus.lib.aegean.gr//handle/11610/18960

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…