Άρθρο Localit 02 Αυγούστου, 2022

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν τα έργα για το «Πάρκο για Όλους» στην Τούμπα

Οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου «Πάρκου για Όλους» στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Τούμπας, ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου παρουσία του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Από νωρίς το πρωί, στο χώρο εγκαταστάθηκαν συνεργεία, προχωρώντας στην κατεδάφιση τμήματος της περίφραξης αλλά και σε πρόδρομες εργασίες για τον καθαρισμό του οικοπέδου, το οποίο θα αποδοθεί στους πολίτες ως ένας χώρος συνύπαρξης κι ως ένας νέος πνεύμονας πρασίνου.

Το πρότυπο «Πάρκο για Όλους» κατασκευάζεται στην περιοχή της Τούμπας, στον χώρο μεταξύ των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας. Η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 1,36 εκατ. ευρώ, προχωρά στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το έργο αφορά τη δημιουργία:

– Μιας αστικής νησίδας βασισμένης στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες.

– Ενός σημαντικού ανοικτού δημόσιου χώρου ως συνέχεια και υποσύνολο ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού. – Ενός οργανωμένου αστικού πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση και μικρή απόσταση από πλήθος σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

– Ενός κομβικού χώρου συνάντησης της πόλης, σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη. – Ενός χώρου που θα ενισχύει την κοινωνικοποίηση και την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες, καθώς εγγυάται την ασφαλή χρήση του από όλα τα παιδιά.

– Ενός χώρου που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και ενήλικων ατόμων με αναπηρία, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης (μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου, περιορίζοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία), στην ψυχοσωματική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών τους.

«Βρισκόμαστε εδώ, μήνα Αύγουστο, δουλεύοντας, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για την πόλη, σε ένα σημείο στην περιοχή της Τούμπας που έχει πολύ λίγο πράσινο. Με συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε ένα ‘Πάρκο για Όλους’, που από τη μία πλευρά θα αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου και από την άλλη πλευρά θα είναι ένας χώρος συνύπαρξης για όλους. Είμαστε πολύ περήφανοι που για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ένα πάρκο για όλους. Παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά με αναπηρίες είναι μαζί στο παιχνίδι, μαζί στη ζωή», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την αρμόδια Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για την υποστήριξη στο έργο με την παραχώρηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης της έκτασης όπου δημιουργείται το «Πάρκο για Όλους» αλλά και με την κάλυψη μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης είπε χαρακτηριστικά ότι ο χώρος όπου δημιουργείται το «Πάρκο για Όλους» ήταν επί σειρά ετών «ένα φάντασμα για όλους εμάς τους κατοίκους της Τούμπας». «Μετά από αλλεπάλληλες επιτυχίες και πίεση από τον Δήμαρχο είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε ένα σημαντικό έργο με χώρο πρασίνου, με παιδική χαρά για όλους, με έναν δημόσιο χώρο που τον έχει τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη η πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λαμπράκη και της Άνω Τούμπας», τόνισε ο κ. Κυριζίδης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Ναι» από το ΚεΣΠΑ για την αφαλάτωση του Αλμυρού στο Μαλεβίζι

Το «πράσινο φως», για την αξιοποίηση μικρών ποσοτήτων νερού από τον Αλμυρό Ποταμό, μέσω της…

Ενδιαφέρουν 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μ. Συρεγγέλα: Δωρεάν δικηγόρος για κάθε κακοποιημένη γυναίκα

Δωρεάν νομική βοήθεια προσφέρεται στις γυναίκες-θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών…

Ενδιαφέρουν 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλκίδα: 15 νέα σύγχρονα χειραμαξίδια οδοκαθαρισμού απέκτησε ο Δήμος 

Στο πλαίσιο της ανανέωσης και του συνολικού εκσυγχρονισμού του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων του, ο…