Άρθρο Localit 19 Μαρτίου, 2018

Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλία 54 φορέων και κινημάτων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Πενήντα τέσσερις φορείς και κινήματα της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ κατέθεσαν πρόταση για να πάει το νερό “στα χέρια των πολιτών, όχι των εταιριών” και απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση για να διεκδικήσουν τη συνεργατική διαχείριση του νερού.

«Προτείνουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο: το συνεργατικό-συνεταιριστικό μη κερδοσκοπικό μοντέλο διαχείρισης του νερού, με συνεταιρισμούς νερού των πολιτών, των εργαζομένων, της Αυτοδιοίκησης, με σκοπό όχι το ιδιωτικό κέρδος, αλλά τη συλλογική, κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια με την παροχή υψηλής ποιότητας νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη» ξεκαθάρισε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Λάζαρος Αγγέλου από την Ένωση Πολιτών για το Νερό.

Όπως διευκρίνισε, η πρόταση εδράζεται στο σκεπτικό ότι η σημερινή ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ετήσια κέρδη από 12 έως 20 εκατομμύρια ευρώ, «άρα εμείς οι πολίτες-χρήστες, με τα τιμολόγια που πληρώνουμε, αγοράζουμε και ξαναγοράζουμε το 23% της εταιρείας κάθε 5ετία».

Οι φορείς προτείνουν η ΕΥΑΘ Παγίων να παραμείνει κρατική ιδιοκτησία και το 23% της ΕΥΑΘ Α.Ε. να περάσει στη δευτεροβάθμια συνεταιριστική-μη κερδοσκοπική «Ένωση Πολιτών για το Νερό», των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών Νερού των υδροδοτούμενων Δήμων.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επιφυλάξεις για τη μετεξέλιξη των ΚΔΑΠ – Ζητούμενο η σταθερότητα και η χρηματοδότηση

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 19 Δεκεμβρίου…

Ρεπορτάζ 18 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ για το σχέδιο του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης- Θετικά σημεία, ενστάσεις και επόμενα βήματα

Με ποσοστό 67,2%, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενέκρινε την…

Ρεπορτάζ 08 Δεκεμβρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κοινή δήλωση ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΕΔΕ & ΠΕΔ/ΚΜ για την απομάκρυνση της Γενικής Διευθύντριας ΕΡΤ3

Θεσσαλονίκη 8.12.2025     Ανακοίνωση – Δήλωση   Η ξαφνική αποπομπή της Γενικής Διευθύντριας της…