Το θέμα της μετεγκατάστασης ή όχι της ΔΕΘ στην Δυτική Θεσσαλονίκη πυροδοτεί νέες δημόσιες συζητήσεις και παρεμβάσεις.
Μετά την παρέμβαση των επτά δημάρχων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης υπέρ της μετεγκατάστασης και 17 φορέων που υπογράφουν για τη συνέχιση της ανάπλασης της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, χθες και προχθές παρενέβη και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, που με χθεσινό του άρθρο στο voria.gr και με σημερινή ανακοίνωσή του απάντησε στους επτά δημάρχους.
Να σημεωθεί ότι μια εβδομάδα πριν, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Δέλτα Ιωάννης Ιωαννίδης, Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, Νεάπολης Συκεών Συμεών Δανιηλίδης, Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης, Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης δήλωσαν αντίθετοι με την παραμονή της ΔΕΘ στη θέση της, τάχθηκαν υπέρ της μεταφοράς της στη Δυτική Θεσσαλονίκη και της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ.
Η δημόσια παρέμβαση των επτά δημάρχων ήρθε λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία υποστήριξης του Σχεδίου Ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που ανέλαβε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την οποία υποστηρίζουν 17 φορείς μεταξύ των άλλων περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.
Οι εν λόγω φορείς θεωρούν ότι «η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε καλό δρόμο», εξηγούν ότι παρακολουθούν με έντονο και αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία του και δηλώνουν κατηγορηματικά την ακλόνητη υποστήριξή τους στο Σχέδιο Ανάπλασης, με τη μορφή που αυτό έχει λάβει με την εξαντλητική και συστηματική μελέτη του.
Ο κ. Σιμόπουλος με άρθρο του στο voria.gr, χαρακτηρίζει λήξαν το θέμα της ΔΕΘ σημειώνει ότι «τις τελευταίες ημέρες τίθεται πάλι στην πόλη, επιτακτικά όπως πάντα, το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ και της πιθανής μετεγκατάστασης της δυτικά, στη Σίνδο, με βάση τον παλαιότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης Καραμανλή. Θεωρώ άνευ αντικειμένου, πλέον, τη συζήτηση από τη στιγμή κατά την οποία το θέμα έχει συγκεκριμενοποιηθεί και αφορά στην ανάπλαση του χώρου της σημερινής της εγκατάστασης. Με το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ να θεωρείται λήξαν, ήρθε η ώρα η Δυτική Θεσσαλονίκη να λάβει δικαιωματικά τα πολλά αντισταθμιστικά οφέλη που της αναλογούν».
Να θυμίσουμε ότι οι δήμαρχοι με την παρέμβασή τους καλούσαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή τους, η οποία,όπως σημείωναν είναι δίκαιη, εξυπηρετεί το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και την ισόρροπη ανάπτυξη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Υπενθύμιζαν ότι το αίτημά τους για μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον υφιστάμενο χώρο αποτελεί θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία “ισχύει μέχρι σήμερα”.
Όσο δε για «το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων και εθνικών πόρων δεν μπορεί να αποτελέσει τη «ταφόπλακα» της Πόλης και της ευρύτερης Περιοχής» οι δήμαρχοι τόνιζαν: «Σήμερα υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει εξασφαλισμένα υψηλά κονδύλια για την οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση των κρατών-μελών, ενώ διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν και από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση άλλων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων».