Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση των αρχαιοτήτων του μετρό στο σταθμό Βενιζέλου, το αποκαλούμενο και βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό τονίστηκε στη νέα γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ έχει ήδη δηλωθεί η πρόθεση να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν τελικά προχωρήσει η απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων.
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που είναι και ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών, εκτίμησε ότι η κυβερνητική απόφαση για απόσπαση των αρχαιοτήτων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι ο «πρωθυπουργός έχει παρασυρθεί από μία ομάδα Θεσσαλονικέων που εξαρχής ήταν υπέρ της απομάκρυνσης των ευρημάτων της Βενιζέλου και από την άλλη από μία ιδεοληψία του υπουργείου Πολιτισμού για την απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Κατά γενική ομολογία των αρχαιολόγων και όχι μόνο των ελλήνων τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ως μοναδικά γιατί συνδέουν απόλυτα τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη με το παρελθόν και το μέλλον της».
Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι δεδομένο ότι η απομάκρυνση και επανατοποθέτηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια την λειτουργία του σταθμού καθώς τώρα εκπονούνται οι μελέτες για απομάκρυνση των αρχαίων σε αντίθεση με την τεχνική λύση της κατά χώραν παραμονής τους της οποίας η μελέτη έχει προχωρήσει». Μάλιστα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε πως αποτελεί «μοναδική ευκαιρία να κάνει ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο στη Θεσσαλονίκη και να πει ότι η λύση που ξεκίνησε και προχωράει είναι η μοναδική που μπορεί να δώσει γρήγορα το μετρό Θεσσαλονίκης. Μετά από τόσα χρόνια και καθυστερήσεις πρέπει να αγκαλιάσουμε τα ευρήματα αυτά που θα δώσουν ιδιαίτερο πλούτο στην πόλη».
Ο νομικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Φωκίων Δεληγιάννης, υπενθύμισε ότι το ζήτημα της απόσπασης των αρχαιοτήτων ανέκυψε μόλις ανέλαβε ο νέος δήμαρχος, παρότι υπήρχε από το 2015 τεχνική λύση και πολιτική βούληση να παραμείνουν τα αρχαία. Τόνισε ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπός της Κίνησης να καθυστερήσει το έργο, ούτε να καταφύγει στα δικαστήρια για να το καθυστερήσει, αλλά «να αποτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας».
Η αρχαιολόγος Δέσποινα Μακροπούλου μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες της απόσπασης στο συγκρότημα των αρχαιοτήτων τονίζοντας ότι κατά τη μεταφορά τους θα βγει όλη η επιδερμίδα του αρχαιολογικού χώρου με όλα τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μελίνα Παϊσίδου τόνισε πως η καμπάνια για τη διάσωση των αρχαιοτήτων θα πάει μέχρι τέλους με νομικές προσφυγές.
Η Αλέκα Αλεξοπούλου αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η οποία συμμετείχε από την αρχή στην εκπόνηση της μελέτης για την διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώρα σε συνδυασμό με την κατασκευή του σταθμού, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση υπενθύμισε ότι η λύση «και αρχαία και μετρό» είχε ήδη προχωρήσει, 5 εκ. ευρώ είχαν ήδη δοθεί, και ο σχεδιασμός προέβλεπε την συμβασιοποίηση της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου το καλοκαίρι του 2020 ενώ το μετρό θα λειτουργούσε.
Να σημειωθεί ότι το αίτημα για τη διάσωση των αρχαιοτήτων έχουν ήδη υπογράψει 12.319 πολίτες.