Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Θεσπρωτία η προτεινόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό της Πλαταριάς και τα τουριστικά Σύβοτα, στο ενδιάμεσο της γραφικής χερσονήσου που εκτείνεται προς το Ιόνιο και φιλοξενεί το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Κατά του έργου, συνολικής ισχύος 24 MW, έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, που τονίζει την υποβάθμιση του τοπίου, την απουσία κοινωνικής συναίνεσης και την έλλειψη τεκμηριωμένων ανεμολογικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος 170 μέτρα και θα είναι ορατή από σημαντικές τουριστικές διαδρομές, ενώ η εγκατάσταση απαιτεί εκτεταμένες τεχνικές παρεμβάσεις.
Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, δηλώνοντας στο thespro.gr:
«Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είμαστε αντίθετοι στην επιλογή μιας τοποθεσίας που αποτελεί περιβαλλοντικό και τουριστικό κεφάλαιο για τον τόπο μας. Η συγκεκριμένη χερσόνησος είναι φυσικό μπαλκόνι του Ιονίου και είναι ορατή από κάθε σημείο της παραλιακής ζώνης. Η επέμβαση αυτή αλλοιώνει ανεπανόρθωτα την εικόνα της περιοχής μας».
Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τη δημοτική αρχή για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση του δήμου Ηγουμενίτσας.
Άρθρο Localit 23 Απριλίου, 2025
Θεσπρωτία: Αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Σύβοτα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ετικέτες
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Ρεπορτάζ
12 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας με την Υφυπουργό Εργασίας Άννα Ευθυμίου
Θέματα υποδομών, χρηματοδότησης και η υποστελέχωση των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο τραπέζι της συνάντησης Ο…
Ρεπορτάζ
11 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Ενεργειακές αναβαθμίσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Ακρινή
Σε σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στην κοινότητα της Ακρινής προχωρά ο Δήμος Κοζάνης, υλοποιώντας έργα συνολικού…
Ρεπορτάζ
05 Μαρτίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γ. Παπαναστασίου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει το πρόγραμμα «Όλοι Digital»
Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Παπαναστασίου απηύθυνε χαιρετισμό στην…