Ειδική ρύθμιση για πράσινες δημόσιες προμήθειες, κίνητρα στις επιχειρήσεις για πράσινες υποδομές και κατάρτιση οδηγού κυκλικής πόλης, προανήγγειλε ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώσης, κλείνοντας το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του υπουργείου, τις εργασίες ημερίδας με τίτλο «Ακολούθησε το ρεύμα: Ξανασκέψου-Ανακύκλωσε! Επανασχεδιασμός της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων: από απόβλητα σε πόρους».
Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τη Μείωση των Αποβλήτων.
Όπως σημείωσε ο κ. Αραβώσης, η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί σημαντικό στόχο της κυκλικής οικονομίας, που για να επιτευχθεί απαιτείται έμφαση στην εκπαίδευση και την πρόληψη, ώστε να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες. «Δεν έχουμε επιλογές. Ως χώρα, είμαστε πολύ πίσω. Υπάρχουν δύο δείκτες που πρέπει να βελτιωθούν. Στο θέμα της ανακύκλωσης, μόλις που πιάνουμε το 18% και στην εκτροπή από τους ΧΥΤΥ, δεν αξιοποιούμε ούτε το 20%. Μόνο στην ανακύκλωση, καλούμαστε έως το 2020 ή το πολύ έως το 2025, να πετύχουμε τον εξαιρετικά φιλόδοξο για εμάς κοινοτικό στόχο του 50%» τόνισε ο κ. Αραβώσης.
Για τις ευθύνες που βαρύνουν τους ΟΤΑ στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη για την πολιτεία τη στήριξή τους, έκανε λόγο από την πλευρά του, ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μ. Γραφάκος. «Κακά τα ψέματα, το θέμα είναι στα χέρια των δήμων. Εκείνοι έρχονται σ΄ επαφή με τους πολίτες, εκείνοι πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση γι αυτούς. Η πολιτεία θα σπάσει τα αβγά που πρέπει, προκειμένου να δώσει στους δήμους την ευελιξία που χρειάζονται για να επιτύχουν τον στόχο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος, διαβεβαιώνοντας ότι το 2020 το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, «θα τροποποιήσει το πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι χρεώνουν τους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται για να προωθήσουν τις πράσινες δράσεις τους».
Τις πρωτοβουλίες των δήμων τους, στους οποίους οι πολίτες δείχνουν να υιοθετούν όλο και πιο συνειδητά την ανακύκλωση υλικών και απορριμμάτων, ανέπτυξαν οι δήμαρχοι Βριλησσίων και Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Ξ. Μανιατογιάννης και Γρ. Κωνσταντέλος αντίστοιχα.
Ως από τις πλέον καινοτόμες δράσεις, που ευαισθητοποίησαν ιδιαίτερα τους δημότες, χαρακτηρίστηκε η «δημόσια κρεμάστρα» – πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013 από τον δήμο Κορυδαλλού και επεκτάθηκε σε αρκετούς ΟΤΑ του λεκανοπεδίου, με πιο πρόσφατο αυτόν των Βριλησσίων. Πρόκειται για έργα τέχνης, τα οποία, τοποθετούμενα σε δημόσιους χώρους, αποκτούν λειτουργική αξία ως σημεία συλλογής ρουχισμού, φαγητού ή άλλων υλικών αγαθών, για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
«Υπάρχουν όμορφες πρακτικές στη χώρα μας, τόσο από δήμους, όσο και από μεμονωμένους φορείς, που έχουν σημειώσει επιτυχία. Γιατί, λοιπόν να μην βοηθήσουμε να πολλαπλασιαστούν;» σημείωσε κατά την ομιλία του ο ειδικός σύμβουλος της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Β. Λιόγκας.
Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελλάδας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSP) και το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU) και υλοποιείται από τη GIZ, σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS).