Άρθρο Localit 11 Νοεμβρίου, 2015

Θέσεις των Δημάρχων Δυτικής Θεσσαλίας για τα έργα του Αχελώου

φράγμα ΜεσοχώραςΣτην ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η έμφραξη του ταμιευτήρα της Μεσοχώρας, η ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και η μεταφορά 250 εκ.κ.μ. νερού στη Θεσσαλία, όπως προβλέπουν τα σχέδια διαχείρισης, αναφέρονται μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Δυτικής Θεσσαλίας, με αφορμή την επίσκεψη στην περιοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Τονίζουν παράλληλα, ως επιτακτική την ανάγκη, η κυβέρνηση άμεσα να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χάνεται άλλος χρόνος και ότι τα παραπάνω φράγματα πρέπει να ολοκληρωθούν και να προσφέρουν ήπια ανανεώσιμη ενέργεια που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.

Άλλωστε και τα δυο αυτά φράγματα είναι στον κύριο ρου του Αχελώου, και δεν σχετίζονται με την πιθανή μεταφορά νερών στο Θεσσαλικό κάμπο.

Αναλυτικά  οι θέσεις των Δημάρχων  έχουν ως εξής:

«Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος στην περιοχή μας και η συνάντηση μαζί του μας δημιούργησε περίεργα συναισθήματα και τεράστια έκπληξη, όσον αφορά την προσέγγιση στο φλέγον ζήτημα των έργων του Αχελώου.

Διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας , μέσω των δηλώσεων του κου Υπουργού, επέδειξε ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα και ρεαλισμό για τα οικονομικά προβλήματα, χωρίς όμως να επιδεικνύει τον ίδιο ρεαλισμό και ευαισθησία για το τεράστιο θέμα των έργων του Αχελώου.

Η δήλωση του Υπουργού «θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα εξετάσει τι θα μείνει από τα ημιτελή έργα και τι θα γκρεμιστεί» πραγματικά σοκάρει.

Μέσα σε αυτά δεν ξεχώρισε ούτε καν το έργο της Μεσοχώρας. Ενός έτοιμου ταμιευτήρα που εδώ και δέκα χρόνια έπρεπε να λειτουργεί και να παράγει 160 MW, ήπιας μορφής, υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το ίδιο ισχύει και για το Φράγμα της Συκιάς. Ενός έργου που καθολικά ΟΛΟΙ οι Αργιθεάτες, όχι μόνο το αποδέχονται, αλλά το περιμένουν ως «μάνα» εξ ουρανού, καθώς η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην ευρύτερη περιοχή και είναι λογικό οι τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν καλύτερα το συμφέρον τους και τις προοπτικές της περιοχής τους από οποιονδήποτε άλλον.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση άμεσα να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χάνεται άλλος χρόνος και ότι τα παραπάνω φράγματα πρέπει να ολοκληρωθούν και να προσφέρουν ήπια ανανεώσιμη ενέργεια που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Άλλωστε και τα δυο αυτά φράγματα είναι στον κύριο ρου το ποταμού και δεν σχετίζονται με την πιθανή μεταφορά νερών στο Θεσσαλικό κάμπο.

Για να καταλάβει κάποιος τι θα συμβεί στις περιοχές Συκιάς και Μεσοχώρας με την ολοκλήρωση και την έμφραξη των φραγμάτων, δεν έχει παρά να επισκεφθεί την λίμνη Πλαστήρα, που ήταν η πρώτη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.

Όσον αφορά για τη μεταφορά του νερού στη Θεσσαλία, ο υπουργός είπε ότι θα βρεθούν άλλες λύσεις για τις ανάγκες του νερού στο Θεσσαλικό κάμπο. Εμείς είμαστε της άποψης ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να διατυπώσει με σαφήνεια τις προθέσεις της. Πριν απορρίψει ότι έχει ήδη κατακτηθεί, να φροντίσει να βρει καλύτερες και φθηνότερες λύσεις. Εάν προταθεί κάτι καλύτερο, σύσσωμη η Τ.Α. θα το υιοθετήσει και θα το υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι αδύνατο. Επιπλέον, διατυπώνονται εκ μέρους της κυβέρνησης προτάσεις για μικρά φράγματα ή λιμνοδεξαμενές στον κάμπο. Είναι σαφές ότι νερά δεν συγκεντρώνεται στον κάμπο, παρά μόνο στα ορεινά. Στα ορεινά χρειάζεται μικρή έκταση, γιατί οι λίμνες είναι πολύ βαθιές και οι εκτάσεις είναι κατά βάση δημόσιες και αναξιοποίητες. Το αντίθετο συμβαίνει στον κάμπο, όπου οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές, κοστίζουν ακριβά και επιπλέον ήδη αξιοποιούνται. Επιπροσθέτως με τα φράγματα υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης  και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με απλές και φθηνές διαδικασίες, ενώ με τις λιμνοδεξαμενές το κόστος ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη, διότι απαιτούνται δαπάνες για το γέμισμα το άδειασμα και τη μεταφορά του νερού από το ποτάμι στο χωράφι.

Είναι περιττό να ξαναπούμε για τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς νερού που έγκεινται στην ποσότητα και ποιότητα νερού ύδρευσης, στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής, στην αναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων, στην μείωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των ποταμών κ.λπ.

Καταλήγοντας, είναι κρίμα να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος μέχρι να γίνει αντιληπτό το αυτονόητο.

Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η έμφραξη του ταμιευτήρα της Μεσοχώρας, η ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς και η μεταφορά 250 εκ.κ.μ. νερού στη Θεσσαλία, όπως προβλέπουν τα σχέδια διαχείρισης.»

Αλεξάκος Φώτιος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Κωτσός Γεώργιος Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου

Σακελλαρίου Γεώργιος, Δήμαρχος Παλαμά

Σκάρλος Αθανάσιος, Δήμαρχος Σοφάδων

Τσιαντής Δημήτριος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα

Τσιβόλας Λάμπρος, Δήμαρχος Αργιθέας

Μαράβας Κων/νος, Δήμαρχος Πύλης

Μεριβάκης Αθανάσιος, Δήμαρχος Φαρκαδόνας

Παπαστεργίου Δημήτριος Δήμαρχος Τρικκαίων

Σινάνης Χρήστος, Δήμαρχος Καλαμπάκας

 

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…