Τη διαβεβαίωση ότι, πολύ σύντομα, θα επαναλειτουργήσει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, δίνει ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, το τελευταίο διάστημα.
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση την οποία έχει περιέλθει το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και στις ενέργειες που υλοποιούνται για την αποκατάσταση των προβλημάτων, που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια κυρίως οικονομικά προβλήματα, στα οποία προστέθηκαν και προβλήματα διαχείρισης.
«Η φροντίδα ανθρώπων με αναπηρία απαιτεί πολλούς πόρους, τους οποίους το Ίδρυμα από καιρό δεν έχει. Βασίζεται στα χρήματα που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του και στην κρατική επιχορήγηση. Έχω την εντύπωση ότι έλειψε η συνείδηση πως, υπό αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και, ιδιαίτερα, “σφιχτή” διαχείριση, προκειμένου να αντεπεξέλθει ένα τέτοιο Ίδρυμα στις ανάγκες του. Θα χρειαστεί διαχειριστικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς πήγε στραβά» σημειώνει.
«Τώρα, προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τα χρέη του Ιδρύματος προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους προμηθευτές, να πληρώνει τακτικά το προσωπικό του και να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα που χρωστάει. Πρέπει να γίνουν τάχιστα τα απαιτούμενα, ώστε να μπορεί να εισπράξει επιχορηγήσεις από την Περιφέρεια και από το υπουργείο Εργασίας, διότι πάντα μπορούμε να κατηγορούμε το κράτος ότι δεν επιχορηγεί, αλλά το κράτος έχει διαδικασίες και ελέγχους, προκειμένου να πληρώσει. Στο κάτω κάτω, πρόκειται για δημόσιο χρήμα, το οποίο πρέπει να σεβόμαστε όλοι» τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Όπως υπογραμμίζει, έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, «που δικαίως αγανακτούν, αφού δεν καταβάλλεται ο μισθός τους και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. ‘Αλλωστε, πρόκειται για ανθρώπους με συνείδηση και διάθεση προσφοράς. Χωρίς αυτήν τη συνείδηση, κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτήν την ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά, την οποία οι εργαζόμενοι του Σικιαριδείου την κάνουν εδώ και πολλά χρόνια» συμπληρώνει.
Επίσης, προσθέτει ότι, τώρα, γίνεται σχεδιασμός για την εύρεση νέων πόρων, «καθώς και για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του και πρέπει να πω ότι υπήρξαν στο παρελθόν σχετικές προτάσεις από τους εργαζόμενους, οι οποίες, όμως, δεν εξετάστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν».
Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχεται ότι το Σικιαρίδειο υπολειτουργεί εδώ και καιρό, «δηλαδή προσφέρει υπηρεσίες σε πολύ λιγότερους ανθρώπους από όσους θα μπορούσε να φροντίζει». «Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να επανέλθει αμέσως σε πλήρη λειτουργία και αξιοποίηση όλου του δυναμικού του» σχολιάζει ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος, ωστόσο, εκτιμά ότι, πολύ σύντομα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα επαναλειτουργήσει και, μετά τις διακοπές του Αυγούστου, θα αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς. «Έχω τη διαβεβαίωση τόσο του υπουργείου όσο και της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής ότι θα σταθούν στο πλευρό μας. Έτσι, λοιπόν, είμαι αισιόδοξος. Νομίζω, όμως ότι, μακροπρόθεσμα, τέτοιες δομές, αυτού του μεγέθους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ιδιωτικές δομές» διευκρινίζει.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συλλόγου γονέων του Ιδρύματος, Αλέξανδρος Πετράς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Ίδρυμα δεν είναι ανοιχτό πλήρως από τον Δεκέμβριο 2016. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαριθμεί τα κυριότερα θέματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν, λέγοντας ότι «έχει προκύψει πρόβλημα με τη μετακίνηση και ότι, τουλάχιστον, τρεις μήνες, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και έχουν κηρύξει επίσχεση εργασίας. Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη γιατρού και νοσηλευτή, μετά την παραίτησή τους».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πετρά, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας έχει επιληφθεί του θέματος. Με βάση τα όσα γνωρίζει, αναφέρει ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και την άμεση τακτοποίηση της πληρωμής τους.
Για τη μετακίνηση, σημειώνει ότι το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να διαθέσει πούλμαν για δωρεάν μετακίνηση, όπως και πριν, ενώ από το υπουργείο Υγείας θα ζητηθεί προσωρινά, μέχρι να γίνει πρόσληψη, ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής. «Γιατί, χωρίς αυτούς, δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ίδρυμα» διευκρινίζει.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Πετράς στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε να επιτευχθεί εισροή χρημάτων στο Ίδρυμα, με διάφορες ενέργειες, όπως π.χ. να γίνει το Ίδρυμα κέντρο ημερήσιας διαβίωσης, για να έχει μεγαλύτερη επιχορήγηση από το κράτος, να νοικιαστούν κάποιοι αθλητικοί χώροι που έχει και είναι ανεκμετάλλευτοι, κ.ά.. Επισημαίνει δε ότι, προς την κατεύθυνση αυτή, θετικά μπορεί να συμβάλει και η πώληση με νόμιμο τρόπο προϊόντων τα οποία παράγουν τα παιδιά, όπως κάνουν και άλλα Ιδρύματα.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόσφατα, η Περιφέρεια Αττικής προωθεί άμεση και βιώσιμη λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Σικιαριδείου Ιδρύματος, με τη διασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 633.600 ευρώ, για την προσεχή τριετία.
Με απόφαση της περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, το Σικιαρίδειο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» ως Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων ΑμεΑ.
Με την πράξη ένταξης και τους όρους που τη συνοδεύουν, παρέχεται η δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης ποσού, που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή πλέον των 190.000 ευρώ.