Άρθρο Localit 23 Μαΐου, 2024

Θ. Λιβάνιος: Αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινά ο διάλογος για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης

Σύντομα θα λειτουργήσει η αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας της Αυτοδιοίκησης

Αμέσως μετά τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά τον διάλογο με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για τη σύνταξη του νέου κώδικα της Αυτοδιοίκησης  και μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος μιλώντας χθες στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ. «Οι περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Όπως πρόσθεσε «πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή δουλειά για ένα σκοπό. Για να ξέρουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, ποια εργαλεία έχουν για να κάνουν την δουλειά τους και παράλληλα να ξέρουν οι πολίτες ποιος έχει την αρμοδιότητα για το κάθε τι που αφορά την καθημερινότητά τους, αλλά και για να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα του κράτους».

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Θεόδωρος Λιβάνιος «υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε και θα τα κάνουμε, γιατί υπάρχει και η διάθεση και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, διότι η Αυτοδιοίκηση είναι πολύ γενναία, δεν κρύφτηκε πότε πίσω από αρμοδιότητες, ζήτησε αρμοδιότητες, δεν κρύφτηκε στα δύσκολα, δεν κρύφτηκε όταν υπήρχε κοινωνική κρίση, δεν κρύφτηκε στην κρίση της πανδημίας».

Επίσης ο κ. Λιβάνιος είπε ότι σύντομα θα λειτουργήσει η αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας «γιατί χρειάζονται συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι έλεγχοι». Επισήμανε δε πως δεν   θέλει ο έλεγχος εποπτείας να βασίζεται στο αν αρέσει ή όχι στον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Ο έλεγχος θα γίνεται από υπηρεσίες που θα στελεχωθούν με κατάλληλα άτομα, τα οποία θα έχουν την επαρκή γνώση για να κάνουν τον έλεγχο.

Υπογράμμισε ότι  αυτός ο έλεγχος θα είναι έλεγχος νομιμότητας και όχι έλεγχος σκοπιμότητας, διότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, κυρίως για να είναι διασφαλισμένη η ίδια η Αυτοδιοίκηση.

«Εάν μπαίνουμε σε έλεγχο σκοπιμότητας, τότε τελειώνει ο πυρήνας της Αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «εφόσον κάτι είναι νόμιμο, εγκρίνεται η νομιμότητα και προχωράει. Και για να το κάνουμε ξεκάθαρο. Όλες οι πράξεις είναι νόμιμες, εκτός αν αποδειχθούν άκυρες».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εσωτερικών 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνάντηση ΠΟΠ -ΟΤΑ με ΥΠΕΣ – Τα αιτήματα που κατέθεσαν

Υπόμνημα με τα αιτήματά της κατέθεσε η Πανελληνία Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησς (ΠΟΠ-ΟΤΑ), στον…

Υπουργείο Εσωτερικών 15 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 36,5 εκ. ευρώ στους δήμους για μισθοδοσία προσωπικού καθαριότητας σχολείων

Το συνολικό ποσό 36.552.635,94 ευρώ κατανέμεται  σε 328 δικαιούχους δήμους  για την κάλυψη των δαπανών…

Υπουργείο Εσωτερικών 12 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια»

Οι νέοι, Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων βρίσκονται σε διαβούλευση με τα…