Άρθρο Localit 03 Νοεμβρίου, 2023

ΤΕΕ: Αρχίζει ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων

Την έναρξη εγγραφών  μηχανικών στην πλατφόρμα ελεγκτών και της λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, δίνοντας το μήνυμα ότι αρχίζει ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στο 3ο Συνέδριο «Green Deal Greece 2023″.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, την ΚΕΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου τόνισε τη σημασία της Ανθεκτικότητας στις κατασκευές και στο σχεδιασμό υπογραμμίζοντας  «την ανάγκη όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε γρήγορα τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών αλλά να προλαμβάνουμε και να προετοιμαζόμαστε σωστά και συνολικά».

«Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση, αποδεικνύεται στην πράξη ότι έρχονται πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε στο παρελθόν, παράλληλα δημιουργούνται και ευκαιρίες για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, για καλύτερο σχεδιασμό, για εμβάθυνση σε τομείς που λίγο μας απασχολούσαν στο παρελθόν».

 «Η επένδυση στην Ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι μόνο στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών, είναι επένδυση ωφέλιμη για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να κάνουμε την οικονομία μας, τις υποδομές, τα κτίρια και τα έργα μας ανθεκτικά. Να κάνουμε εντέλει την πατρίδα και την κοινωνία ανθεκτική. Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές», τόνισε ο Γιώργος Στασινός και για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων ανακοίνωσε ότι:  

«Αλλά κυρίως πρέπει να δώσουμε έμφαση στον προσεισμικό έλεγχο, αρχικά, στα δημόσια κτίρια και ακολούθως και στα ιδιωτικά. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα προσεισμικού ελέγχου στη χώρα. Και φυσικά όπου υπάρχουν σοβαρά ευρήματα να ακολουθεί και εκτεταμένος έλεγχος και αποκατάσταση. Με κίνητρα και πόρους. Διότι η πρόληψη σώζει και ζωές και περιουσίες και εξοικονομεί σε βάθος χρόνου χρήμα. 

Το ΤΕΕ πάντα διεκδικούσε να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προσεισμικού ελέγχου. Η παρούσα κυβέρνηση πείστηκε από το ΤΕΕ και δημιούργησε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και το ΤΕΕ στάθηκε δίπλα, αρωγός στην Πολιτεία, όχι μόνο με το έμψυχο δυναμικό των μηχανικών που σύντομα ξεκινούν να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο ελεγκτών αλλά και με την υλοποίηση σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος, που θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα και με τον ΟΑΣΠ. Είναι μια νέα υπηρεσία μηχανικών προς την κοινωνία, μια νέα εργασία για τους μηχανικούς με την επιστήμη τους και τις γνώσεις τους να έχουν κεντρικό ρόλο».

Ειδικότερα, ο κ. Στασινός επεσήμανε την ανάγκη εμπέδωσης μίας αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής κουλτούρας στη χώρα, με σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων, προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. 

Επεσήμανε δε, το εξής: «πριν σχεδιάσουμε νέα έργα, που χρειάζονται, ας κάνουμε τα υπάρχοντα να δουλεύουν σωστά. Με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και σύστημα παρακολούθησης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ: «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να λύσουμε δύο βασικά ζητήματα: Αφενός ο δημόσιος τομέας να σχεδιάζει, να επιβλέπει και να πληρώνει εγκαίρως. Και αφετέρου ο ιδιωτικός τομέας να υλοποιεί με ταχύτητα και ποιότητα».

Και πρόσθεσε, ότι «μπορούμε να βαδίσουμε αυτήν την πορεία των επόμενων ετών με έναν κοινό προορισμό: Να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή σχεδιάζονται, να εξυπηρετηθούν οι στόχοι προσέλκυσης επενδύσεων, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, να μειωθεί η ταλαιπωρία και οι αδικίες στη δικαιοσύνη και τη φορολογία». Τόνισε την ανάγκη δίκαιων αμοιβών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού για την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και για την προώθηση ανάλογων δράσεων και πολιτικών. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Κατάργηση είσπραξης παλαιών ανταποδοτικών τελών

Την κατάργηση της είσπραξης ανταποδοτικών τελών που επιβάρυναν τους πολίτες από το 1996 αποφάσισε το…

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωδώνη: Την προσοχή των πολιτών για απόπειρα απάτης εφιστά ο Δήμος

Ο Δήμος Δωδώνης κάνει γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα εξαπάτησης πολιτών…

Ενδιαφέρουν 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης σχολικών μονάδων στους δήμους Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Βόλου και Δομοκού

Αρχίζει η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα…