Άρθρο Localit 30 Σεπτεμβρίου, 2022

ΤΕΕ Αν. Κρήτης: Πρωτοβουλία για ένταξη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO

Την προώθηση της υποψηφιότητας ένταξης των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO δρομολογεί το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης με παρέμβασή του στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα σε κοινή προσπάθεια στην Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, τον τεχνικό, επιστημονικό κόσμο και την  τοπική κοινωνία

Η ένταξη των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού στο καλεντάρι της UNESCO δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

«Η ένταξη μνημείων μας, τονίζει ο πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης στην επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη. Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας, έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014, το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωϊκά ανάκτορα, του Μινωϊκού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδωνία, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας»

Επίσης θεωρεί  «αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωϊκών μνημείων της Κνωσσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» και δηλώνει πως «θα είμαστε αρωγοί σε όλη την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο και με όποιο τρόπο μας ζητηθεί».

Η επιστολή:

Επιστολή υποστήριξης για την προώθηση των διαδικασιών των μνημείων του Μινωικού Πολιτισμού της Κνωσσού και της Φαιστού, στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

 

Όπως γνωρίζετε το νησί της Κρήτης βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κρητικό έδαφος είναι ορεινό με περιορισμένες αλλά γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις οποίες ο κρητικός λαός εκμεταλλευόταν οριακά. Κατά την ακμή του, ο Μινωικός πολιτισμός επεκτάθηκε και πέρα από τη Κρήτη, σε μικρότερα νησιά του Ν. Αιγαίου, καθώς επίσης και στη Κύπρο. Ο όρος “Μινωικός” σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη “Μίνως””, τον μυθικό βασιλιά της Κρήτης. Είναι καθαρά ένας σύγχρονος όρος που επινοήθηκε τον 19ο αιώνα όπου χτίζονται τα πρώτα ανάκτορα στη Κνωσσό, τη Φαιστό και τα Μάλια, σηματοδοτώντας την έναρξη της ανάπτυξης του παλαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικού. Έως σήμερα μνημεία τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Κνωσσός και η Φαιστός δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

H Ελλάδα έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη. Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας, έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014, το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωϊκά ανάκτορα, του Μινωϊκού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδωνία, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Ως ΔΕ του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωϊκών μνημείων της Κνωσσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα είμαστε αρωγοί σε όλη την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο και με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ορίστηκαν οι περιφεφειακοί δρόμοι ευθύνης καθαριότητας των δήμων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 6710 Τεύχος Β’ 29 Νοεμβρίου 2023 η απόφαση Αριθμ. 102832…

Ενδιαφέρουν 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παράταση 2-6 μηνών και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Σε παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών από 2 έως και 6 μήνες για τους πληγέντες…

Ενδιαφέρουν 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τροπολογία για παράταση υποβολής “πόθεν έσχες”

Με Τροπολογίαπου εισάγεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση…