Άρθρο Localit 06 Ιουνίου, 2023

Τεχνική υποστήριξη από την ΕΕΤΑΑ για την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στους δήμους

Η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ προωθεί την Ενεργειακή Κοινότητα στη Βόρειο Εύβοια

Η ΕΕΤΑΑ υποστηρίζει πρωτοβουλίες των δήμων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς προώθησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με στόχο την απόκτηση της ενεργειακής αυτονομίας τους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Σπυρίδων, στην ημερίδα «Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενεργειακές Κοινότητες στους δήμους», με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – ΣΒΑΠ, την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και την Α Energy,  το νέο στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΤΑΑ, στο πλαίσιο του ρόλου της ως Τεχνικός και Επιστημονικός Σύμβουλος της Αυτοδιοίκησης,  περιλαμβάνει, εκτός από την συστηματική ενημέρωση και υποστήριξη των Δήμων για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της επομένης περιόδου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Τεχνική Υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ, για όσους δήμους δεν διαθέτουν επάρκεια, κυρίως μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι, εκπονεί τεχνικές μελέτες και δημοπρατεί για λογαριασμό τους, μελέτες, προμήθειες, έργα και επιβλέπει την υλοποίησή τους. Ήδη με αρκετούς δήμους, έχουν υπογραφεί σχετικές προγραμματικές συμβάσεις, έχουν παραδοθεί μελέτες και επίσης έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις για την επίβλεψη έργων τους, συμπεριλαμβανομένων έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Ειδικότερα για τις Δημοτικές Ενεργειακές Κοινότητες, επιτυχημένες πρωτοβουλίες  προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης, ως πρότυπο για τα μικρά νησιά, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, σε ότι αφορά την αξιοποίηση βιομάζας, οι πρωτοβουλίες των δήμων Κοζάνης, Αγρινίου και άλλες.

Παρά τα προβλήματα της έλλειψης «ηλεκτρικού χώρου», αλλά και της δυσκολίας χρηματοδότησης ο κ. Σπυρίδων, εκτίμησε, ότι τα επόμενα χρόνια, η στροφή στις Ενεργειακές Κοινότητες  με τη συμμετοχή δήμων και πολιτών θα ενταθεί, λόγω του πρόσφατου ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου. Η ίδια τάση επικρατεί και στην Ευρώπη, όπου σε χώρες όπως η Γερμανία, οι δήμοι έχουν έσοδα περίπου 9 δις ευρώ κάθε χρόνο από οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.

Η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το Πράσινο Ταμείο, προωθεί την Ενεργειακή Κοινότητα στη Βόρεια Εύβοια. Έχει εκπονηθεί ήδη σχετική μελέτη, στο πλαίσιο της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψαν οι παραπάνω φορείς τον Ιούλιο του 2022 και προχωρά με την υποστήριξή της η σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι  η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στη Βόρειο Εύβοια  περιλαμβανόταν  στο Πρόγραμμα της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της περιοχής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Στ. Μπένος. Μάλιστα κατά την παρουσίαση του προγράμματος σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάιο του 2022, είχε ανακοινωθεί «η δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στη χώρα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την αξιοποίηση της βιομάζας. Η τροφοδότηση της Βόρειας Εύβοιας με αυτού του είδους εναλλακτικής ενέργειας θα ξεκινήσει από το 2023 και μετά. Θα είναι δωρεάν για τους πυρόπληκτους, τις ευάλωτες ομάδες, τις υποδομές των δήμων. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν ένα πολύ μικρό αντίτιμο».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΑΝ: 27,2 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ στις περιφέρειες για την καταβολή των ενισχύσεων των αναπτυξιακών νόμων

Ενισχύσεις ύψους 27,2 εκατ. ευρώ σε εννιά περιφέρειες για την καταβολή των ενισχύσεων των Αναπτυξιακών…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται τα μέτρα προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνεχίζονται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής…

Ενδιαφέρουν 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Δήμος Πωγωνίου για περιστατικά απόπειρας απάτης

Την προσοχή των πολιτών, για απόπειρες τηλεφωνικής απάτης εφιστά ο Δήμος Πωγωνίου. Όπως ενημερώνει με…