Την παρέμβαση του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ για αλλαγές του «Καλλικράτη» και ειδικότερα σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών της χώρας, ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Ο περιφερειάρχης Πελλοπονήσου παροτρύνει τον ευρωπαίο αξιωματούχο να συμβάλει στο κόψιμο του “Γόρδιου” εναγκαλισμού που ασκεί το κράτος προς τις Περιφέρειες. Να συμβάλει με λίγα λόγια στην απελευθέρωση της Περιφερειακής Διοίκησης από τα δεσμά που επιβραδύνουν έως και ακυρώνουν την όποια δυναμική υγιούς τοπικής ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών, βυθίζοντας τη δημόσια διοίκηση στην ανυποληψία, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά.
Ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ, ότι απαιτούνται μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις, αλλά φαίνεται ότι η εκ των άνω προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική. Έχω πολλές φορές τονίσει ότι οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ πιο ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας και ότι οι απαιτούμενες καινοτομίες θα ήταν λιγότερο δύσκολο να προωθηθούν στο περιφερειακό επίπεδο, όπου η αδράνεια είναι μικρότερη σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ως περιφερειάρχης μιας ελληνικής Περιφέρειας με πολλές δυνατότητες, έχοντας επίσης στο παρελθόν την εμπειρία συμμετοχής μου στην κεντρική κυβέρνηση, ανησυχώ βαθύτατα για την τωρινή κατάσταση της περιφέρειας και της χώρας μου, καθώς και για τις μελλοντικές τους προοπτικές αναφέρει ο Πέτρος Τατούλης καταλήγοντας ότι την άποψή μου για μια ανάπτυξη bottomup που θα ξεκινά από την αυτοδύναμη ανάπτυξη των Περιφερειών φαίνεται ότι συμμερίζεται και το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, όπως μπορεί να συναχθεί από το πρόσφατο άρθρο της επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας Ντανιέλα Σβάρτζερ.
Ο Πέτρος Τατούλης που αναφέρεται σταθερά στον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος και στην αναγκαιότητα Αυτοδυναμίας των Περιφερειών για έξοδο από την κρίση, σημειώνει στην επιστολή του τις διαπιστώσεις της έκθεσης του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας το οποίο έχει εκπονήσει την έκθεση με τίτλο “Μια νέα προσέγγιση για την Ελλάδα”. Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ντανιέλα Σβάρτζερ μέσα από τις γραμμές της έκθεσης αυτής υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για μια “Μεταρρύθμιση εκ των Κάτω» (bottomup) και δημιουργία «Ειδικών Ζωνών Εκσυγχρονισμού” με ειδικό καθεστώς, ισχυρή υποστήριξη, περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και περισσότερα κίνητρα προόδου.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, με την ανεργία στα ύψη και δυσκολία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σημειώνει στην συνέχεια της επιστολής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τονίζοντας ότι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο, οι Έλληνες υποφέρουν, ενώ υφίστανται επιπτώσεις ακόμη και για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ ακόμα ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αξιολογεί το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια τέτοια «από-τη-βάση» (bottomup) προσέγγιση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη λογική απεγκλωβισμού από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής Διοίκησης ώστε να μπορεί θεσμικά να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες.