Άρθρο Localit 08 Μαρτίου, 2023

Τα πλαστικά που ρυπαίνουν τους ωκεανούς μπορεί σχεδόν να τριπλασιαστούν ως το 2040

Τα πλαστικά σωματίδια που εισέρχονται στους ωκεανούς στον κόσμο αυξήθηκαν σε “άνευ προηγουμένου” ποσότητα από το 2005 και μπορεί σχεδόν να τριπλασιαστούν ως το 2040, αν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Υπολογίζεται ότι 171 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια επέπλεαν στους ωκεανούς ως το 2019, σύμφωνα με έρευνα, η οποία αξιολογήθηκε από ομοτίμους και διεξήχθη υπό το 5 Gyres Institute, μια αμερικανική οργάνωση που αγωνίζεται για την μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.

Η ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά μπορεί να αυξηθεί κατά 2,6 φορές ως το 2040, αν δεν θεσπιστούν νομικά δεσμευτικές παγκόσμιες πολιτικές, προβλέπει η έρευνα αυτή.

Κατά την έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα για την ρύπανση από πλαστικά της επιφάνειας του νερού από 11.777 ωκεάνιους σταθμούς σε έξι μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1979 ως το 2019.

“Βρήκαμε ότι υπάρχει μια ανησυχητική τάση εκθετικής ανάπτυξης των μικροπλαστικών στον ωκεανό παγκοσμίως από την έναρξη της χιλιετίας”, υπογραμμίζει ο Μάρκους Έρικσεν, συνιδρυτής της 5 Gyres Group, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

“Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική, παγκόσμια συνθήκη του ΟΗΕ για την ρύπανση από πλαστικά που θα σταματήσει το πρόβλημα από τη ρίζα”, προσθέτει.

Τα μικροπλαστικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στους ωκεανούς, καθώς δεν μολύνουν μόνο το νερό, αλλά βλάπτουν τα εσωτερικά όργανα των θαλάσσιων ζώων, τα οποία μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή.

Ειδικοί δηλώνουν ότι η έρευνα αυτή έδειξε ότι το επίπεδο της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στους ωκεανούς είχε υποτιμηθεί.

“Οι αριθμοί σε αυτήν την νέα έρευνα είναι συγκλονιστικοί και σχεδόν πέραν της λογικής”, δήλωσε ο Πολ Χάρβεϊ, επιστήμονας και ειδικός στα πλαστικά στην αυστραλιανή συμβουλευτική εταιρεία που εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης Environmental Science Solutions.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Ουρουγουάη διαπραγματεύσεις για συμφωνία αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλαστικά, έχοντας στόχο να καταρτίσει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace σημείωσε ότι, αν δεν υπάρξει ισχυρή παγκόσμια συνθήκη, η παραγωγή πλαστικών μπορεί να διπλασιαστεί εντός των επόμενων 10 με 15 ετών και να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Ξεχωριστή διεθνής συνθήκη προστασίας της ανοιχτής θάλασσας συμφωνήθηκε την Κυριακή και αποσκοπεί να συμβάλει στην προστασία της βιοποικιλότητας στους ωκεανούς παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκτός Συνόρων 15 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Πεκίνο ενεργοποίησε την κατασκευή 23.600 έργων περιβαλλοντολογικής διαχείρισης υδάτων

Το Πεκίνο επένδυσε 985,6 δισεκατομμύρια γιουάν (126,28 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κατασκευή έργων και υποδομών…

Εκτός Συνόρων 13 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
UNICEF: Πάνω από 330 εκατομμύρια παιδιά σε κατάσταση ακραίας φτώχειας

Η πανδημία του κορονοϊού επιβράδυνε τον αγώνα κατά της φτώχειας των παιδιών και 333 εκατομμύρια…

Εκτός Συνόρων 01 Σεπτεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γερμανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα

Τη χρήση εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση.  Τα σχέδια…