Οι υπουργοί Εσωτερικών της ομάδας επαφής για την κεντρική Μεσόγειο συναντώνται σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουν σχέδιο ανακοπής των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη.
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την ανάσχεση της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει παρόμοια διευθέτηση με τη Λιβύη, εγχείρημα εξαιρετικά περίπλοκο δεδομένου του χάους που επικρατεί στη χώρα και του οικονομικού οφέλους που σημαίνει για ορισμένες παράκτιες ζώνες η διακίνηση των ανθρώπων.
Χθες, η ιταλική ακτοφυλακή συντόνισε την επιχείρηση αρωγής προς 3.300 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης, που θα ανεβάσουν στους 20.000 τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έχουν φθάσει από την αρχή του έτους στην Ιταλία και δηλώνει μεγάλη αύξηση αφίξεων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Ελβετίας και της Μάλτας, καθώς οι ομόλογοί τους της Λιβύης και των χωρών του Μάγρεμπ, μαζί με τον ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο επρόκειτο να πάρουν τον λόγο κατά τη διάρκεια του πρωινού.
Στόχος, να τεθούν οι βάσεις για την κατανομή μίας διαχείρισης των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης, κοινωνικής επέμβασης, ελέγχου των συνόρων και επαναπατρισμού, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ζήτησε συστήματα ραντάρ, σκάφη, ελικόπτερα και οχήματα παντός εδάφους, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, για τον έλεγχο των συνόρων και των χωρικών υδάτων. Μέρος του εξοπλισμού , ωστόσο, περιλαμβάνεται στο εμπάργκο του ΟΗΕ για τις εισαγωγές όπλων στη Λιβύη.
Το σχέδιο μπορεί επίσης να προβλέπει την εγκατάσταση στη Λιβύη επιχειρησιακού κέντρου για τη διαχείριση των επιχειρήσεων διάσωσης στα διεθνή ύδατα, που σήμερα συντονίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ