Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό πραγματοποιεί στις 24 Σεπτεμβρίου η Αυστριακή κυβέρνηση στη Βιέννη, προσκαλώντας Γερμανία, Ελλάδα και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες με σκοπό τον συντονισμό, τη διασφάλιση των συνόρων και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής καγκελαρίας έχουν προσκληθεί χώρες που έχουν επωμιστεί τα περισσότερα βάρη στο προσφυγικό ζήτημα. Η Σύνοδος στη Βιέννη θα πραγματοποιηθεί μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Εκτός από την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και ΠΓΔΜ.
Για τους στόχους της Σύνοδου Κορυφής στη Βιέννη ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λουμπλιάνα ότι «χρειαζόμαστε έναν νέο συντονισμό για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών». Από κοινού με τον σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Σέραρ τάχθηκε υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για να βελτιωθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και για να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ.
Στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου δεν είχαν προσκληθεί Αθήνα και Βερολίνο
Πριν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού τον περασμένο Μάρτιο σχεδόν 500.000 πρόσφυγες πέρασαν μέσω της Σλοβενίας στην Αυστρία και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αυστρία έχει ήδη θέσει ανώτατο όριο 37.500 προσφύγων που θα δεχθεί φέτος στο έδαφός της.
Ας σημειωθεί ότι η Αυστρία είχε προκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο τη δυσθυμία των ευρωπαίων εταίρων όταν κάλεσε σε Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό μόνο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και όχι την Ελλάδα και τη Γερμανία που διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου στη Βιέννη είχε αποφασιστεί το «σφράγισμα» της βαλκανικής οδού για τους πρόσφυγες.
DW.DE