Άρθρο Localit 01 Φεβρουαρίου, 2023

Συνεργασία περιφέρειας Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής, για την πρόληψη λοιμώξεων και την ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπέγραψαν χθες ο περιφιερειάρχης Στ. Αρναουτάκης  και ο  πρύτανης Γ. Κοντάκης.

Η σύμβαση αφορά την υλοποίηση του έργου «Πρόγραμμα Επιτήρησης Λοιμώξεων και Ορθολογικής Χρήσης Αντιβιοτικών στα Νοσοκομεία της Κρήτης», από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το έργο σκοπεύει στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού προγράμματος για την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, καθώς στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους για την ασφάλεια των ασθενών στο νοσοκομείο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σύμβαση που υπογράφηκε καθώς  «η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι απαραίτητη γιατί σε κάθε περίπτωση, εκτός από την εκτίναξη του κόστους, έχουμε και την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να χάνουμε ένα σημαντικό όπλο εναντίον των λοιμώξεων».

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης- διευθυντής παθολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης, υπογράμμισε: «Η μελέτη που θα εκπονηθεί θα καταδείξει τις καταναλώσεις στα νοσοκομεία. Υπάρχει μεγάλη κατανάλωση και στην Ελλάδα, όπως επίσης αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται και στα ζώα και για λόγους μη αντιμετώπισης λοιμώξεων. Αποτέλεσμα να γίνεται μια τεράστια κατάχρηση και κατανάλωση αντιβιοτικών. Θα πρέπει να δούμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα γιατί το θέμα της αντιμικροβιακής αντοχής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μάλιστα ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι το 2050 θα έχουμε 10 εκατ. θανάτους ετησίως από πολυανθετικά μικρόβια».

Τέλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα δημόσιας υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, ανέφερε: «Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Στόχος να καταγραφεί η ορθή χρήση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία έτσι ώστε να προληφθούν και να μειωθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και να πάρουν οι ασθενείς τα αντιβιοτικά που χρειάζονται, ώστε να μην γίνεται υπερκατανάλωση, που μας οδηγεί σε αυτά τα μεγάλα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που υπάρχουν και στην Ελλάδα».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 13 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Φλώρινας: Εκδήλωση αφιερωμένη στον αυτισμό από το ΚΔΑΠ- ΜΕΑ

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Φλώρινας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, πραγματοποιεί…

Ενδιαφέρουν 13 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα Γιάννενα ο πρώτος Ελληνικός Δήμος – επίσημο μέλος της κοινότητας του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους (NEB)

Ήδη  οι παράμετροι του NEB ενσωματώθηκαν  στον αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την περιοχή της Αγίας…

Ενδιαφέρουν 13 Μαΐου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Cities4Her ταξίδεψε στη Τήλο

Αποστολή της κοινοπραξίας του Έργου Cities4Her βρέθηκε στο ακριτικό νησί της Τήλου για να μεταφέρει…